Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Va păși Putin pe…

Editorial Va păși Putin pe urmele lui Hrușciov?

De Anul Nou ne-am dorit să-l avem pe 2023, întâi de toate, un an al păcii. Pentru Ucraina, pentru noi – vecinii Ucrainei și pentru toată lumea care detestă războiul din Ucraina și apucăturile ucigașe ale mai marilor vremii, care întârzie să pună capăt acestei stupidități de război, lipsit de orice șansă de a avea câștigători.

Nu s-a întâmplat. 2022 a plecat, războiul a rămas. Atrocitățile continuă. Beligeranții își numără morții, de la o zi la alta, unul altuia și, în dependență de situație, scrâșnesc din dinți sau jubilează. Mi-am zis, în contextul acestei situații cinice (când de aproape un an toate eforturile în jurul Ucrainei sunt concentrate mai mult pe război, decât pe pace) că în tot ce voi mai scrie nu voi mai apela la termenul „lider/liderii” lumii, fie că ar fi vorba de subiecți aparte, fie că de marile grupuri – G-7, G-20 sau de instituții gen ONU. De ce? Pentru că marii lideri de asta sunt mari, ca să poată găsi soluții valabile marilor probleme, atunci când ele devin o amenințare pentru lume.

Sunt 330 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, iar despre războiul din Ucraina se discută „la nivel înalt” tot mai mult în termeni militari. Despre pace – tot mai rar – și atunci prin declarații, iar declarațiile nu obligă la nimic, ele nu sunt decizii. Grupurile de negociatori din partea Rusiei și Ucrainei nu s-au mai întâlnit din toamna anului trecut și nici altele, în alt format, nu s-au reunit. Au dispărut și mediatorii în problema războiului și păcii în Ucraina. În ajun de Anul Nou președintele V. Putin a anunțat că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil. „Vom încerca să ne asigurăm că se termină. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine, desigur”, a declarat Putin într-o conferință de presă.

Tot la sfârșit de an și V. Zelenski a venit cu un plan de pace din 10 puncte, făcând un apel către liderii Grupului G-7 să sprijine ideea organizării în iarnă a unui summit global pentru pace, care să ia în dezbateri acest plan. Mai departe de intenții, însă, nu s-a mers. Părțile nu s-au auzit. În timp ce Kievul i-a pus Rusiei condiția să-și retragă trupele și să se revină la situația de până la 24 februarie 2022, Moscova i-a cerut Kievului ca teritoriile vremelnic ocupate de trupele ruse să treacă în componența Rusiei. Fiecare dintre părți a rămas, până la urmă, cu planul său de pace. Și de război. Faptul că în noaptea de Revelion Kievul a fost ținta mai multor atacuri aeriene ale forțelor ruse, arată că Kremlinul este pus mai mult pe război decât pe pace. Potrivit unor experți occidentali, Putin pregătește o nouă ofensivă militară în Ucraina, mult mai extinsă, „valul doi” – un război de uzură pe termen lung. Potrivit Europei Libere România, care citează surse din domeniul militar american, „Putin și Ministerul rus al Apărării au anunțat planuri de a extinde dramatic armata regulată a Rusiei, prin crearea de noi divizii, restabilirea districtelor militare din vestul Rusiei care au funcționat înainte de 2010 și creșterea vârstei de recrutare – toate acestea indicând intențiile Rusiei… de a reforma armata rusă pentru a conduce ostilități convenționale pe scară largă”.

În Ucraina, lucrurile se complică. Riscurile pentru pace în regiune cresc. Avertismentele vin inclusiv din partea NATO. Țările occidentale trebuie să fie pregătite „să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă…”

Este declarația pentru BBC a Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg. În același timp, Stoltenberg cere în cadrul unui alt interviu pentru AFP „să nu subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung…Vedem că încearcă să mobilizeze mai multe forţe, că este pregătită să sufere şi numeroase pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme şi muniţii… Trebuie să înţelegem că preşedintele Putin este gata să fie în acest război multă vreme şi să lanseze noi ofensive”.

Ce ne așteaptă? Spre deosebire de primul val, „valul doi” sau „războiul de uzură pe termen lung” va implica mult mai multe riscuri și sacrificii. Pentru toți: și pentru Ucraina, și pentru partenerii strategici ai Ucrainei, și pentru R. Moldova și, neapărat, pentru Rusia. Ucraina riscă să ajungă un Afganistan al Europei. Lucrurile se vor complica în toate. Viața nu are de unde să devină mai stabilă și mai bună în dezastrul economic în care suntem. Asistența financiară din Europa și din Occident (oxigenul guvernului) va merge, prioritar, pentru război. Mai grav, însă, decât toate e că Rusia ar putea ataca și R. Moldova. Că nu a făcut-o în 2022, nu înseamnă că nu ar putea-o face în 2023. Contează cum va evolua războiul, dar faptul că Rusia are în plan să atace R. Moldova „este un risc real şi foarte înalt”, anunța, înainte de Revelion, pentru TVR Moldova, Alexandru Musteață, directorul SIS. Acest lucru s-ar putea întâmpla, potrivit lui Musteață, „fie la începutul anului – ianuarie, februarie, fie mai târziu – martie, aprilie”. Ceva mai devreme, același lucru îl susținea într-un interviu și Andrei Guruliov, general rus în retragere, membru al Dumei de Stat, un apropiat al lui Putin. „Obiectivul principal” al Kremlinului este ca trupele ruse să ajungă la granița Ucrainei cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România”.

Deci, obiectivul Rusiei nu e doar Ucraina. Obiectivul Rusiei e mai mult decât Ucraina. Cât de mult? Întrebarea rămâne deschisă. Până unde va merge și cu ce se va termina? Va merge până la Nistru? Va merge până la Prut? Va merge mai departe? Întrebări sunt mai multe, răspunsul e unul: războiul devine tot mai mult o amenințare generală și trebuie oprit. Ucraina trebuie ajutată să reziste războiului, iar Putin – ajutat să-l oprească.

În 1962 (criza rachetelor cubaneze) Nichita Hrușciov și John F. Kennedy (liderii URSS și SUA), în condiții mult mai tensionate, la limită de secunde, reușeau să evite niște ambiții hegemoniste și să salveze lumea de la un al treilea război mondial. Să nu aibă și războiul din Ucraina o rezolvare? Alta decât cea militară?