Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Poștașii cunosc ceea ce…

Editorial Poștașii cunosc ceea ce nu vor să știe politicienii

Pe 6 februarie, când analizam rezultatele abonării satelor noastre la ZdG, aflai că președinta Asociației Obștești „Platforma Moldova”, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, i-a adresat o scrisoare șefei statului, Maia Sandu, cerându-i să inițieze un referendum privind inadmisibilitatea participării R. Moldova în cadrul blocurilor militare. Așa cum lista satelor în care este inclus numărul exact al abonaților la ZdG era la îndemână, mi-am zis să văd câți abonați avem la Comrat, acolo unde timp de opt ani, până în iulie 2023, Irina Vlah a deținut funcția de guvernatoare/bașcană a autonomiei găgăuze. În cele trei oficii poștale din Comrat nu avem decât patru abonați, ceilalți câțiva fiind din satele, puține la număr, în care se mai vorbește românește. 

Timp de opt ani, fiind membră a Guvernului R. Moldova, Irina Vlah nu a reușit să contribuie la constituirea în Găgăuzia a unui spațiu informațional adecvat statului care în 1995 i-a oferit generos autonomie acestei zone populate preponderent de găgăuzi. Acum, Irina Vlah se pregătește să candideze pentru funcția de șefă a statului R. Moldova, așteptând ca Găgăuzia să-i acorde sprijin și încredere în lupta sa pentru Președinție. Scrisoarea trimisă la 6 februarie în adresa Maiei Sandu este în limba română, așa cum, românește, sunt traduse și alte declarații de presă ale fostei bașcane, doar că pământenii săi, electoratul său, nu va putea fi informat deloc și despre alte opinii, deseori contrare celor enunțate de Vlah pe marginea subiectelor politice abordate de ea, pentru că în Găgăuzia, mass-media tipărită în limba de stat (română) a fost neglijată decenii la rând, fiind astăzi inexistentă.

Revenim la datele din listele cu privire la abonare și abonați. În Autonomia Găgăuză ajung puține ziare, pentru că limba română are acolo alt statut decât cel oficial. În alte localități ale R. Moldova situația e la fel de jalnică, doar că din alte motive. Satele în care am contactat oficiile poștale sunt sate vorbitoare de limbă română, cu oameni care până nu demult citeau preponderent în română. Din acest an, mulți, foarte mulți au încetat să mai citească ziare, pentru că pensiile nu le mai permit să-și perfecteze un abonament. Am aflat de la poștașii satelor noastre ceea ce nu vor să recunoască politicienii.

Cele punctate în continuare nu se referă doar la cititorii ZdG. Este vorba de toți consumatorii de presă din localitățile rurale. Ei au îmbătrânit, iar mulți dintre cei mai atașați de presa adevărată au decedat și locul lor nu îl ocupă nimeni, pentru că străinătatea a îmbrățișat sute de mii de moldoveni, ținându-i în acea altfel de lume, în care ei se simt mai siguri, mai protejați. Altă veste la fel de tristă e cea despre pensiile care deseori nu ating nici valoarea de 3000 de lei. „Nu ne ajung bani de medicamente, cum să luăm ziare?” – le spun foștii abonați poștașilor, în special după ce Poșta Moldovei a majorat cu 341% taxele pentru distribuție. Alte cauze – oficii poștale închise sau comasate, lipsa factorilor poștali, care nu mai acceptă să muncească primind salarii de doar 2000 de lei… Poștașii văd ca în palmă viața satelor noastre. Ei cunosc cine și unde moare de foame, cunosc ce mai citesc, dacă  citesc, învățătorii, cunosc ce preferințe de lectură au sătenii și, întrebați fiind, ar spune exact cum și unde trebuie să acționeze autoritățile ca satele să se țină pe picioare. 

Multe s-ar schimba dacă cei de la guvernare, ajungând prin sate, nu ar căuta să se întâlnească neapărat cu primarii care reprezintă partidul, căci aceștia le vor spune inclusiv neadevăruri doar ca să placă, dar s-ar vedea cu poștașii și i-ar întreba pe ei despre problemele adevărate ale satelor. Chiar dacă au salarii de doar 2000 de lei, mesajele lor pot fi mult mai prețioase într-o lume în care accesul cetățenilor la informații e tot mai restricționat din cauza sărăciei.

PS:Miercuri dimineață, când încheiam de scris aceste rânduri, ne-a telefonat un cetățean din satul Cușmirca, raionul Șoldănești să ne spună că de trei săptămâni oficiul poștal e închis și că vârstnicii nu mai primesc ziare, pensii, dar nici nu au unde achita facturile. „Singura nădejde e la ZdG. Ajutați-ne vă rugăm să se deschidă poșta”, ne-a spus cititorul, solicitând să-i respectăm confidențialitatea.