Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Lecțiile Reginei pentru liderii…

EDITORIAL Lecțiile Reginei pentru liderii lumii

Săptămâna a început cu două minute de reculegere, anunțate în Marea Britanie, în memoria Reginei Elisabeta a II-a. La funeralii au participat 500 de șefi de state din întreaga lume, dar și zeci de mii de oameni simpli care, în ultimele zile, au ținut să-i aducă un omagiu, venind la ea cu flori, însoțite de mesaje de admirație și de recunoștință. Cei 500 de șefi de state, dar și oamenii simpli, fără funcții înalte în stat, au avut la ce se gândi în aceste zile, urmărind plecarea Reginei din această lume.

Principala preocupare a tuturor pare să fi fost întrebarea legată de lecțiile pe care le-a lăsat omenirii această femeie de 96 de ani, 70 dintre care i-a trăit purtând cu demnitate coroana de Regină a țării sale.

Luni, când Regina pleca, am căutat prin zeci de surse media răspunsuri la câteva întrebări importante despre viața Elisabetei a II-a. Le sintetizez în continuare, de rând cu răspunsurile identificate.

Și-a iubit Regina Patria? Da, a iubit-o cu dăruire și cu responsabilitate, fără să-și afișeze, însă, sentimentele.

A trăit cu onestitate, neimplicându-se în scheme de corupție? Da, a fost modestă și corectă, chiar dacă nu și-a declarat nicicând public decența.

A fost o persoană fidelă familiei sale? Incontestabil, relația sa cu prinţul Philip fiind un exemplu de prietenie veritabilă și de devotament.

Și-a slujit poporul? Regina jurase că, întreaga sa viață, va fi dedicată slujirii națiunii. „Mai rar o astfel de promisiune să fie atât de strict respectată”, a menționat la ceremonia funerară Arhiepiscopul de Canterbury, considerat cel mai important episcop al Angliei. Regina avea și rang de șefă de stat, era o persoană extrem de influentă, deși deseori prefera să-și manifeste influența prin tăcere. Ce fel de politiciană era Regina? Calitățile sale de politiciană și le-a dezvăluit deseori, dar, în ultimele săptămâni, memorabilă a fost întrevederea sa cu noua prim-ministră a Marii Britanii, Liz Truss, pentru a o numi oficial în funcție. Regina i-a zâmbit și a încurajat-o.

Era 6 septembrie, cu doar două zile înainte de moarte. După deces, lumea a aflat și despre scrisorile unor copii din Ucraina, expediate în adresa Reginei, scrisori la care, copiii din Zaporojie, Kirovohrad sau din Berdiansk au primit răspunsuri de la Casa Regală. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, spunea, cu prilejul evenimentului funerar, că Regina avea trăsături de caracter extrem de valoroase. „O lecție pentru toți liderii, despre cât de important este să fii atent cu toată lumea”, constata Zelenska. De altfel, la fel cu doar câteva zile înainte de moarte, Regina Elisabeta a II-a își exprimase îngrijorarea în legătură cu războiul din Ucraina, în timpul unei cine pe care o servise împreună cu un cleric scoțian.

În acest context, absența ulterioară a lui Vladimir Putin de la funerarii nu mai necesită explicații, mai ales după ce a devenit clar faptul că, chiar și în condițiile în care omenirea deplângea pierderea Reginei, Putin nu a încetat nici pentru o clipă să omoare oameni în războiul din Ucraina. Cât o fi valorând condoleanțele transmise de Vladimir Putin în adresa Regatului Unit, pentru „pierderea ireparabilă” a reginei Elisabeta a II-a? „Lumea a iubit-o, a adorat-o… Aveai impresia că stai de vorbă cu o persoană cunoscută, apropiată”, s-a vorbit în aceste zile despre regretata suverană.

Ce s-ar întâmpla dacă, în timpul vieții, mai ales atunci când urzesc fapte nedemne, oamenii de stat, politicienii, adică mai marii acestei lumi, și-ar închipui ce va vorbi lumea la funeraliile lor, cum vor deplânge oamenii plecarea lor din această viață, ce vor conține necroloagele semnate cu acest prilej? Poate ar fi mai omenoși, mai corecți, mai loiali, mai sinceri, mai responsabili. Nu ar fi prea complicat să-și trăiască viețile respectând interesele oamenilor, mai ales că, în lume, există modele demne de urmat, modele de lideri care au știut cum să-și slujească poporul. Pe piatra funerară a Reginei va dăinui o inscripție simplă, asemeni vieții pe care a trăit-o: „Elizabeth II 1926-2022”.