Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Beția și războiul

EDITORIAL Beția și războiul

De la 24 februarie, când a început războiul din Ucraina, zi de zi mă tot gândesc că numărul mare de crime de război sunt comise din cauza beției celor înrolați în armata rusă.

Beția rusească are o istorie impresionantă, datând încă din secolul X, când prințul Vladimir cel Mare a respins Islamul ca religie de stat doar din cauza interzicerii consumului de alcool.

Din 1860, vodca devine o adevărată băutură națională în Rusia și doar la începutul primului război mondial este impusă o restricție drastică asupra vânzării de alcool în întreg Imperiul rus.

În 1917, pentru a pune capăt tulburărilor cauzate de alcoolism, bolșevicii au distrus stocurile de alcool, omorând un mare număr de oameni care, din neputința lor de a trăi fără beții, jefuiau magazinele și depozitele de băuturi alcoolice.

În perioada sovietică, reducerea consumului de alcool era o problemă primordială, de rând cu lupta împotriva religiei și doar pe timpul lui Stalin, consumul de alcool a fost încurajat inclusiv la nivelul conducătorilor de stat. În timpul mobilizării pe fronturile celui de-al doilea război mondial, consumul de vodcă era parte indispensabilă din viața ostașilor. În acel război, vodca devenise simbolul rezistenței, patriotismului, devotamentului și al curajului.

După încheierea războiului, au urmat tentative ale liderilor sovietici de a stopa consumul de alcool, dar fără prea mare succes, deoarece, sub presiunea interdicțiilor, rușii încep să producă alcool artizanal, dar consumă și alte remedii, pentru a-și menține „starea de spirit”. Astfel, în lipsa vodcăi, aceștia beau soluții de curățat geamurile, apă de colonie, diverse dezinfectante sau dirivați chimici, afectându-și grav sănătatea.

După „perestroică”, primul președinte al Federației Ruse, Boris Elțin, devine și primul lider sovietic care nu-și mai camuflează pasiunea față de alcool. Rușii, în special cei din categoria păturilor mai sărace, i-au urmat exemplul, iar în scurt timp numărul infracțiunilor cauzate de alcoolism a depășit orice record anterior.

Vladimir Putin, venind la putere, se prezintă ca fiind un lider anti-alcool. Acesta promovează legi menite să combată alcoolismul, dar ultimele cercetări, efectuate în 2020 în cadrul proiectului federal „Rusia trează”, arată că peste 76 de milioane de cetățeni ruși, care reprezintă 85% din populația activă, consumă băuturi alcoolice, iar 70% dintre decesele înregistrate în rândul acestei categorii sunt direct sau indirect legate de abuzul de alcool.

Crimele de război, descoperite în ultimele zile, după retragerea ostașilor ruși din zonele ocupate de ei în Ucraina, nu lasă nicio îndoială că atât de violenți, atât de barbari și necruțători pot fi doar niște oameni cu mințile întunecate de alcool sau de droguri. Femei violate și dezmembrate, cadavre ale unor civili, cu urme de violență și cu găuri de gloanțe în cap, confirmă aceste bănuieli, la fel cum și omorul celor aproape 400 de copii, care nu s-au născut ca să moară pe timp de război.

Sub influența alcoolului, șantajul din jurul celei mai mari centrale atomice din Europa, centrala de la Zaporojie, se poate realiza oricând.

În susținerea acestor bănuieli, legate de beția ostașilor ruși, sunt și informațiile și imaginile făcute publice, despre cum soldați ruși beți, aflându-se într-un bar, au deschis focul asupra unor ofițeri FSB din Herson. Și Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) anunța cu ceva timp în urmă că o parte din militarii ruși au ajuns la capătul puterilor și au recurs la consumul de droguri și alcool în exces, pentru a putea rezista presiunii războiului.

Parchetul militar de la Kiev, dar și parchetele militare ale unor țări europene investighează crimele de război comise de Rusia în Ucraina… Morții, însă, nu vor mai putea spune nimic vreodată, iar tentativele de a-i identifica pe cei care au torturat sau au tras gloanțe în capul unor civili, la fel sunt greu de realizat. Kievul a anunțat că a descoperit peste 10.000 de posibile crime de război. În luna mai, a fost pronunțată prima sentință. Un sergent de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață, pentru omorul unui civil, iar investigațiile și procesele altor mii de ostași criminali continuă.