Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dacă trecem de Aprilie...

Dacă trecem de Aprilie…

COVID-19 nu vrea să cedeze și își face, de la o zi la alta, tot mai mult loc printre noi. A pus stăpânire pe aproape tot globul, țări mari și țări mici. Numărul persoanelor infectate a trecut de 900 de mii, iar cel al morților s-a ridicat la 44 de mii. Statele Unite ale Americii, cea mai mare putere a lumii (cu 331 mln. de locuitori), care s-ar părea că dispune de tot potențialul de a riposta, a ajuns să fie azi cea mai mare pradă a coronavirusului: circa 175 de mii de persoane atacate de virus și peste 3,5 mii de morți. Raportată la numărul populației, situația e mult mai gravă și tragică în Italia – circa 102.000 de infectați și peste 11.000 de morți (la 60 de milioane de populație), după care, pe locul doi, Spania – cu circa 95.000 de infectați și peste 8000 de morți (la 47 de milioane de populație), urmează Germania, Franța, Iran și alte 200 de state, care nu au putut rezista COVID-ului…

Război în toată legea. Fără o linie clară de delimitare a frontului, după altfel de scenarii și cu altfel de „muniții”, dar război. În presa străină au apărut deja mai multe versiuni, potrivit cărora COVID-19 nu ar fi un virus natural, spontan, ci unul simulat, elaborat în condiții de laborator și care, în esență, ar fi o armă biologică. S-a scris și se cunoaște locația pandemiei: orașul Wuhan (China), unde, în 2014, s-a încheiat construcția unui laborator de nivel 4 (autorizat să manipuleze viruși letali pentru om)… Deocamdată, rămâne neclar cum a fost posibil ca acest virus să iasă în afara laboratorului, să se răspândească atât de rapid și să atace atât de variat aproape toate continentele, cu preponderență Europa și America. A fost o chestie accidentală, scăpată de sub control ori una voită? Sau un experiment prost calculat la consecințe? Așa sau altfel, săptămâna trecută, un grup de avocați americani au acționat în judecată China, acuzând-o de răspândirea noului coronavirus. Potrivit acuzațiilor formulate de ei, autoritățile chineze au încălcat convențiile internaționale privind armele biologice, iar COVID-19 a fost „proiectat” de China pentru a ucide populații în masă. Să fie? În politică e posibil orice. Mai ales în politicile marilor pretendenți la dominație globală. Ce a fost în realitate și cum a fost, urmează să vedem. Lucrurile se vor limpezi. Ceea ce surprinde la moment e că China, țara cu cea mai mare populație pe glob (circa 1,5 mlrd. de oameni) și care este focarul noului coronavirus, se plasează pe locul cinci după numărul de morți, depășită de SUA, Italia, Spania și Franța, iar Rusia, cu o populație de 147 de milioane și o frontieră directă cu China pe o lungime de 4250 de kilometri, nu are decât 31 de morți (poziția 26). De ce e așa? Cred că dacă presa nu va înceta să caute răspuns la această întrebare, vom putea ajunge și la adevărul cel adevărat. Este COVID-19 un război al Chinei împotriva Americii? Sau este un război complicitar al Chinei și Rusiei împotriva Americii și a Europei?

Sunt întrebări, răspunsul la care urmează. Deocamdată, lumea e în așteptarea soluțiilor pentru depășirea perioadei de criză pandemică, care continuă să facă zilnic mii de morți. Marți, președintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat pe americani că următoarele două săptămâni vor fi „o încercare grea” pentru ei, va fi apogeul atacului asupra Americii din partea Covid-ului. Potrivit experților americani în virusologie, pandemia va omorî în SUA circa 200 de mii de americani. În perioada de până la jumătatea lui aprilie, agresivitatea COVID-ului se așteaptă să fie cea mai mare și în Europa. Un avertisment, în acest sens, a fost făcut săptămâna trecută și de premierul Ion Chicu: „Ne pregătim de cel mai prost scenariu… Dacă nu vom respecta regimul de carantină, vom muri… Și vom muri mulți, dacă numărul infectaților va ajunge la 2000”, a declarat Chicu. Cât de mulți, premierul nu a spus, însă la Cimitirul Sf. Lazăr din Chișinău au fost pregătite, într-un sector separat, 1500 de gropi pentru înhumări.

În tabelul statistic pe țări, R. Moldova deține locul 75 după numărul celor testați „pozitiv” la coronavirus: 353 cazuri active, 44 cazuri grave, 22 recuperați și 4 morți. Cum vor evolua lucrurile, nimeni nu poate spune cu exactitate. În primul rând, de la o zi la alta crește numărul migranţilor, care nu se știe în ce condiții de sănătate revin acasă și care ar trebui testați. În rândul doi, personalul medical și spitalele (în special, cele zonale) nu sunt asigurate cu echipament performant de protecție, cu aparataj modern și cu medicamente, nu există o rezervă suficientă de locuri în spitale, intrăm într-un deficit de cadre medicale în legătură cu creșterea numărului de medici infectați (conform unor date – 40, conform altor – 58 de cazuri)…

Pe final – o remarcă. Și Centrul Unic de Comandă, și Comisia Națională pentru Situații Excepționale ar trebui să raporteze mai complet situația la zi, astfel încât lumea să-și dea seama ce are de făcut pentru a face față situației. E necesară și o platformă de comunicare on-line, pentru a face transparență în tot ce ține de utilizarea banului public, licitații, donații, ajutoare (externe și interne), granturi, credite, achiziții etc. pentru a evita orice suspiciuni și a face din lupta cu coronavirusul un front comun, unul pentru toți. Ca să fim puternici, trebuie să fim uniți și cinstiți unii cu alții.