Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine (nu) mai vrea anticipate?

Cine (nu) mai vrea anticipate?

Azi, 18 februarie 2021, omenirea face un pas uriaș spre cucerirea spațiului cosmic. O navă a agenției spațiale a SUA cu numele Perseverance Mars Rover va ateriza pe planeta Marte, mai corect va amartiza. Da, când ajungi pe Terra – aterizezi, când ajungi pe lună – aselenizezi și când ajungi pe marte – amartizezi. Iar când ajungi în legislativul de la Chișinău – aparlamentarizezi, apoi atraseizezi, în curând amiliardezi, așorizezi și degradezi.

De ce facem acest joc de cuvinte? De ce să comparăm Planeta Marte cu Planeta Moldova? La urma urmei, navele spațiale explorează planeta roșie deja de peste 50 de ani.

Azi, aparatul Perseverance care ajunge pe Marte are o misiune specială: să colecteze probe, materiale, substanțe care vor fi trimise înapoi pe Pământ. Asta se va întâmpla pentru prima dată. Omenirea caută viață pe Marte, oportunități de dezvoltare și de zbor.

În acest context, am avut senzația că o mare parte din clasa politică moldovenească așteaptă marțienii să-i descâlcească problemele. Deși fiecare lider al fracțiunilor parlamentare, de rând cu membrii săi, recunoaște că actuala legislatură nu mai este funcțională, că parlamentarii nu pot forma o majoritate sănătoasă, necoruptă, care să reprezinte voința cetățenilor, atunci când e vorba de acțiuni pentru declanșarea anticipatelor, se pare că de la intenție până la realizare e o cale mai lungă decât de la Pământ la Marte.

”Spun foarte ferm: vor fi anticipate în luna iunie. Poziția mea fermă este că fracțiunea PSRM nu trebuie să voteze candidatul la funcția de prim-ministru”, a declarat Igor Dodon. La începutul lunii februarie. Iată că la mijlocul lunii februarie, nici el, nici colegii săi socialiști din Parlament, nici formațiunile-prietene ale socialiștilor, ba chiar și cele ex-prietene sau neprietene, nu mai doresc cu fermitate anticipate. Adică ar dori și ar trebui, dar nu chiar acum.

Marți, 16 februarie, Corneliu Furculiță a declarat pentru ZdG că întâi e nevoie de un guvern tehnic, asta după ce guvernul numit de socialiști s-a risipit ca puii de potârniche în toate părțile înainte de demisia lui Ion Chicu. ”Credem că pentru o perioadă scurtă de timp e nevoie de un guvern tehnic. Altfel riscăm ca țara să intre într-o criză economică și socială profundă”, declară Furculiță, chiar dacă actualmente există Guvernul interimar în frunte cu Aureliu Ciocoi, care conduce o echipă lăsată la guvernare de către socialiști. Crede oare Corneliu Furculiță că socialiștii pot vota un alt guvern, propus de PAS sau de PPDA sau de Șor sau de PD? La ce i-ar ajuta un guvern care nu-i reprezintă? De ce nu ar merge în alegeri tocmai cu acest guvern care e trup din trupul PSRM? Părerea mea e că cei din PSRM nu vor să piardă fotoliile parlamentare, după ce au pierdut fotoliul prezidențial.

Pavel Filip, liderul PD, are și el un mesaj similar cu cel al lui Furculiță, atunci când vorbim de anticipate: ”Alegerile anticipate acum ar însemna încă un an pierdut. Jumătate de an toți vor fi în campanie, cealaltă jumătate – în crearea de coaliții. Cine va avea grijă de salarii, pensii, etc.?”, se întreabă retoric tocmai el, care a fost prim-ministru și care știe că în perioadele parlamentale sunt antrenați în campanie parlamentarii și partidele, iar Guvernul, fie el interimar, în număr redus, provizoriu, nu ar trebui să fie implicat în niciun fel în alegeri, ocupându-se strict de chestiunile executive, inclusiv de salarii și pensii. Or, în calitate de fost premier și actual deputat, sigur că știe că pensiile le dă Guvernul, nu Parlamentul, nici oligarhii, nici liderii de partide.

Până și Marina Tauber de la partidul Șor admite că actuala componență a Parlamentului are probleme de integritate și ar fi nevoie de anticipate, dar înainte de toate, zice ea, e nevoie ”să rezolvăm cele mai stringente probleme care nu mai suportă amânare, cum ar fi vaccinarea împotriva COVID-19, susținerea mediului de afaceri, afectat grav de pandemie, precum și identificarea unor soluții pentru a ajuta agricultorii”. Părerea mea e că toți acești deputați se consideră prim-miniștri sau îi consideră pe oameni de proști. Toată lumea știe că de vaccinare deja se ocupă echipa desemnată de guvern, împreună cu OMS, precum și de celelalte probleme de care trebuie să se ocupe Guvernul.

În prezent, situaţia în legislativ dictează clar că actualele formațiuni se sinucid, dacă încearcă să facă o majoritate care ar vota pentru un nou guvern: socialiștii pierd voturi dacă votează cu Șor, PAS și PPDA pierd voturi dacă votează cu socialiștii, PD, Pro Moldova și Pentru Moldova pierd oricum, pentru că în trecutul lor recent au votat doar pentru falsurile electorale ale lui Plahotniuc. Totuși, ce așteaptă parlamentarii? Că vor veni marțienii și le vor rezolva problemele? Nu există nicio formulă politică care i-ar avantaja, în actuala componență nu există câștig fără pierderi pentru nimeni. Există o mare suferință națională, iar oamenii vor să aleagă altceva.

În 2021, omenirea e la un pas de a descoperi forme de viață pe Marte, dar parlamentarii din R.Moldova încă se întreabă dacă există viață după dizolvarea Parlamentului. Există, e atâta spațiu pentru a construi o viață nouă în satele abandonate, iar legislativul trebuie lăsat celor curajoși, integri și perseverenți.