Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Problema fântânii…

Cititorul de Gardă Problema fântânii din Porumbeni. Noi acuzații ale localnicilor

După ce ZdG a publicat în ediția din 6 iulie articolul despre o fântână arteziană care asigură cu apă o parte a satului Porumbeni din raionul Criuleni, câțiva locuitori au venit la redacție, susținând că afirmațiile primarului comunei Pașcani, Vasile Gîrbea, nu ar coincide cu realitatea. Sătenii povestesc că zona de protecție sanitară a fântânii totuși a fost încălcată, întrucât ar fi fost vândute în ultimul timp 2 terenuri din jurul ei.

În 2007, o parte dintre locuitorii satului Porumbeni au format un grup care a obținut un grant din partea Consiliului pentru Cercetări și Schimburi Internaționale (IREX), în cadrul programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de „Dezvoltare Participativă a Comunităților din Republica Moldova”, pentru construcția unei fântâni arteziene și a apeductului necesar pentru aprovizionarea cu apă potabilă a mai multor familii. Sătenii zic că au participat atât prin executarea diferitor lucrări necesare realizării proiectului, cât și prin contribuția cu sume bănești. 

ZdG a discutat cu Sergiu Brumă, președinte al fostei Asociații a consumatorilor de apă, formată după finalizarea ultimelor lucrări. Bărbatul a povestit că, inițial, după ce a fost realizat proiectul, fântâna a fost gestionată voluntar de câțiva consumatori, prețul pentru apă fiind cel mai mic în comparație cu celelalte fântâni care erau gestionate de serviciul comunal de la primărie. Ulterior, la cerința insistentă a primăriei, fântâna a fost transmisă în gestiunea acesteia. „Greutatea era pe umerii a câtorva persoane, a celor care erau cu inițiativă. Dacă ceva se întâmpla, nu ieșeau toți 77 de consumatori, dar 3-4, ca de obicei. Cel puțin eu, într-adevăr, îmi doream să o transmitem. Prețurile au devenit la fel ca la alte fântâni. Unii consumatori erau nemulțumiți, dar cu timpul s-au calmat”, povestește Sergiu Brumă. Bărbatul își amintește că zona din jurul fântânii era mereu îngrijită, ca un parc, fapt pe care îl  remarcau și angajații Centrului de Medicină Preventivă din Criuleni atunci când mergeau să obțină autorizația sanitară. „La Criuleni, la Centrul de Medicină Preventivă, unde noi primeam autorizația sanitară, ne spuneau că mai îngrijit teren în jurul turnului de apă decât la Porumbeni, nu este în raion. Acum, de doi ani, persoana care îngrijea a decedat, terenul nu mai este. Acolo era o grădină, o livadă, era ca un parc. Acum nu mai este așa îngrijit, e ca o pădurice”, zice fostul președinte al Asociației. 

Localnicii au aflat că administrația publică locală ar fi vândut 2 terenuri, scăzând  considerabil zona de protecție sanitară a fântânii. Astfel, există riscul să nu mai primească  autorizația sanitară, iar fântâna să-și înceteze activitatea. „Primăria noastră e una dintre cele mai bogate din raion. Nu cred că acești 2 ari rezolvau prea multe. Noi acum riscăm să nu mai primim autorizația sanitară. Atunci, în general, acest proiect își pierde toată relevanța. Activitatea acestei fântâni poate fi compromisă”, susține Sergiu Brumă.

Axenia Șchiopu, Liliana Gribincea, locuitoare ale s. Porumbeni, în vizită la ZDG

Un grup de locuitori a scris mai multe plângeri, în speranța că va fi soluționată problema fântânii arteziene. Cazul a fost analizat de către Ministerul Mediului. Potrivit răspunsului Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), a fost efectuat un control la fața locului, fiind depistate mai multe încălcări. Astfel, s-a constatat că au fost defrișați mai mulți arbori, că a fost demontat gardul de protecție a zonei sanitare stricte, dar și că au fost realizate  lucrări de nivelare a terenului separat. S-a mai constatat că agentul economic a fost amendat pentru defrișare în lipsa autorizației pentru tăieri, precum și faptul că decizia Consiliului  comunei Pașcani de a micșora zona de protecție sanitară strictă a fântânii, a fost luată fără a avea actele necesare. „Totodată, IPM Criuleni a remis în adresa Procuraturii raionului Criuleni materialele acumulate, privind micşorarea de către Consiliul comunei Paşcani a dimensiunilor zonei sanitare stricte a fântânii arteziene, fără actele permisive, pentru a fi examinate”, se anunță în răspunsul oferit de către Ministerul Mediului, persoanele vinovate urmând să fie trase la răspundere conform legislației în vigoare. 

Pe de altă parte, Primăria comunei Pașcani oferă un alt răspuns în care explică și asigură locuitorii că distanța de la fântână până la construcție va fi de cel puțin 10 m, iar apa nu va fi poluată, întrucât construcțiile care urmează să apară vor fi dotate cu blocuri sanitare racordate la rețeaua de canalizare, iar depozitarea deșeurilor va fi la o distanță potrivită.