Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu: „Femeile au nevoie de…

Studiu: „Femeile au nevoie de mai mult timp pentru a avansa în carieră comparativ cu bărbații”

Femeile au nevoie de mai mult timp pentru a avansa în carieră comparativ cu bărbații, arată rezultatele unui studiu sociologic realizat de IPP şi PNUD.

Institutul de Politici Publice (IPP) și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) au prezentat rezultatele studiului sociologic „Impactul corupţiei asupra oportunităţilor de afirmare şi promovare în carieră a femeilor din cadrul Administraţiei Publice Centrale”.  Studiul a avut drept scop analiza percepţiilor şi experienţelor funcţionarilor publici din administraţia centrală privind nivelul de corupţie, formele acesteia şi modul în care acestea influenţează procesul de afirmare şi promovare în carieră a bărbaţilor şi femeilor în R. Moldova.

Corupția influențează, în mod indirect, creșterea în carieră a femeii, arată datele studiului. Manifestări ale corupţiei precum favoritismul, nepotismul, traficul de influenţă, prezenţa cărora în serviciul public este atestată de participanţii la studiu, coroborate cu barierele sociale, obligațiile familiale, dar și cu rolurile de gen tradiționale reduc din oportunităţile de consolidare a capacităților profesionale ale femeilor (participare la conferințe, vizite de studii, deplasări peste hotare, etc), şi determină faptul că femeile au nevoie de mai mult timp pentru a avansa în carieră comparativ cu bărbații. Femeile acceptă mai greu funcții de conducere ierarhic superioare, ceea ce determină avansarea rapidă și continuă a bărbaților, care, la rândul lor, favorizează și promovează angajații de sex masculin.

În acest context, au fost elaborate o serie de recomandări specifice de integrare a dimensiunii de gen în politicile de combatere a corupţiei pentru a asigura un acces egal și nepărtinitor la oportunităţile de accedere şi promovare în carieră a femeilor şi bărbaţilor în cadrul APC.

„Promovarea politicilor de asigurare a egalităţii de gen în vederea creşterii participării femeilor în procesul de luare a deciziilor reprezintă una dintre prioritățile și dezideratele Ministerului Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei. Relevanţa studiului constă nu doar în elucidarea unor riscuri de avansare în carieră a femeilor, dar şi în proiectarea de recomandări care vor consolida capacităţile instituţiilor administraţiei publice centrale privind asigurarea accesului egal în avansarea profesională a femeilor în cadrul APC”, a declarat în cadrul prezentării studiului Anastasia Oceretnîi, Vice-Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

„Instituțiile administrației publice nu oferă suficiente stimulente pentru a crea un mediu de lucru prietenos femeilor, și nu încurajează femeile să urmeze o carieră profesională în serviciul public.

Cercetarea realizată vine cu un șir de recomandări importante pentru dezvoltarea unor politici transparente, sensibile la gen menite să diminueze corupția în serviciul public”, a menţionat, pe parcursul aceluiaș eveniment, Evghenii Goloșceapov, Analist de program, Justiţie şi Drepturile Omului, PNUD Moldova.

Studiul a fost realizat în baza metodologiei privind riscurile și vulnerabilitățile asociate corupției în serviciul public legate de egalitatea de gen, elaborată în cadrul PNUD, pe un eşantion constituit din funcționarii publici angajați ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei şi ai Ministerului Tineretului și Sportului din R. Moldova.

Studiul s-a desfășurat în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016 şi reprezintă un efort comun al Iniţiativei Globale Anti Corupţie a PNUD (Global Anti-Corruption Initiative – GAIN) cu sediul la New York, al Centrului regional PNUD pentru Europa şi CSI cu sediul la Istanbul şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea funcţiilor de prevenire şi analiză a corupţiei ale Centrului Naţional Anticorupţie”, implementat cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.