Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prima garnitură de păcură din…

Prima garnitură de păcură din România a ajuns la Chișinău

O garnitură de 24 de cisterne feroviare, cu 1300 de tone de păcură, a ajuns, în această dimineaţă, la Chişinău. Este prima tranșă din cele circa 16.300 tone de păcură, în valoare totală de 58 de milioane de lei, oferită de Guvernul României ca ajutor umanitar R. Moldova.

foto-img_2953Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a mulțumit Guvernului României pentru suportul acordat și a menţionat cum va fi utilizată această asistență umanitară. „Apreciem foarte mult asistența Guvernului de la București. Păcura este destinată prevenirii situațiilor de risc în domeniul energetic. O parte din păcură va substitui rezervele Agenţia Rezerve Materiale, altă parte va avea componenta socială – pentru compensațiile, care vor fi distribuite păturilor vulnerabile pentru perioada rece a anului. Comisia interguvernamentală pentru ajutoare umanitare urmează să adopte mecanismul de realizare a acestei inițiative”, a precizat Gheorghe Brega.

La rândul său, Marius Lazurca, Ambasadorul României în R. Moldova, a specificat că după transportarea păcurii, va urma ultima etapă de acordare a ajutorului umanitar oferit cu titlu gratuit de către Guvernul Românie. „Combustibilul este destinat termocentralelor din R. Moldova pentru producerea agentului termic, de apă caldă și secundar, energie electrică. Păcura va mai scădea din povara consumului energetic și va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova”, a spus Lazurca.

În termen de o luna și jumătate, la Chișinău vor ajunge circa 11 asemenea garnituri feroviare cu păcură. Transportarea combustibilului va fi asigurată de către Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. Anterior, Guvernul României a oferit Republicii Moldova, pentru persoanele aflate în dificultate, 1170 tone de zahăr și 20 de mii de colete alimentare.