Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Flash mob în fața Ambasadei…

Flash mob în fața Ambasadei Republicii Azerbaidjan din Chişinău

Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova va desfăşura vineri, pe 27 mai, ora 11.00, așa cum a anunțat anterior, un Flash mob în semn de protest în fața Ambasadei Republicii Azerbaidjan din Chişinău pentru achitarea în instanță a ziaristei azere Khadija Ismayilova, dar și pentru eliberarea din detenție a deținuților politici din Azerbaidjan, printre care sunt mai mulți jurnaliști. Evenimentul este parte a campaniei „40 protests for Khadija Ismayilova’s 40th birthday!”, inițiată de Organizatia Sport for Rights.

Amintim că, la 25 mai, Khadija Izmayilova a fost eliberată din detenție, dar nu și achitată. Ziaristra a declarat că acum este mai important să facem apel pentru eliberarea prizonierilor politici rămași în închisorile din Azerbaidjan. În prezent, în închisorile din Azerbaidjan sunt întemnițați peste 70 de activiști pentru drepturile omului și ziariști.

Menționăm că ban­ne­rul cu ima­gi­nea jur­na­lis­tei azere Kha­dija Isma­yi­lova a fost afi­șat, începând cu data de 18 mai, la fereas­tra redac­ției Zia­rul de Gardă. Deci­zia de a afişa ban­ne­rul, prin rota­ţie, la sedi­ile mai mul­tor orga­ni­za­ţii negu­ver­na­men­tale din R. Mol­dova a fost luată de repre­zen­tanţii ONG-urilor după ce echipa CIJM a fost inti­mi­dată de un anga­jat al Amba­sa­dei Azer­baid­ja­nu­lui. Cen­trul de Inves­ti­ga­ții Jur­na­lis­tice (CIJM), sediul căruia se află în veci­nă­ta­tea Amba­sa­dei Azer­baid­ja­nu­lui, la 21 mai, curent, a afi­șat ban­ne­rul la bal­co­nul ofi­ci­u­lui său. Echipa CIJM şi-a pro­pus ast­fel să se soli­da­ri­zeze cu jur­na­lista con­dam­nată la Baku. „La 22 apri­lie, la soli­ci­ta­rea pro­pri­e­ta­ru­lui clă­di­rii în care se află sediul Cen­tru­lui, ne-am văzut nevo­iți să renun­țăm la această formă de pro­test și să scoa­tem ban­ne­rul. La scurt timp, un băr­bat care a refu­zat să se pre­zinte, dar care s-a dat drept repre­zen­tant al misiu­nii diplo­ma­tice a Repu­bli­cii Azer­baid­jan la Chi­și­nău, a venit la ofi­ciul CIJM insis­tând să-i dăm ban­ne­rul și să-i spu­nem cine este auto­rul ideii, pre­cum și per­soana sau firma care a exe­cu­tat această comandă. Băr­ba­tul ne-a ame­nin­țat în mod des­chis și a repe­tat că vom avea pro­bleme mari. CIJM a sesi­zat Minis­te­rul Afa­ce­ri­lor Externe și Inte­gră­rii Euro­pene, dar, până în pre­zent, nu am pri­mit niciun răs­puns”, sus­ține repre­zen­tan­ții Cen­tru­lui.

Amin­tim că jur­na­lista Kha­dija Isma­yi­lova, autoa­rea mai mul­tor inves­ti­ga­ții des­pre afa­ce­rile con­tro­late de preşe­din­tele Ilham Aliev, a fost con­dam­nată la şapte ani şi şase luni de închi­soare pen­tru o pre­tinsă eva­ziune fis­cală. Orga­ni­za­ți­ile din dome­niul drep­tu­ri­lor omu­lui au cata­lo­gat acu­za­ți­ile drept poli­tice.