Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comisia de evaluare a instituțiilor…

Comisia de evaluare a instituțiilor de învățământ: „Este un dezastru în toate grădinițele. Avem poze cu peștele infectat!”

Astăzi, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), au avut loc audieri publice pe cazul licitațiilor pentru achiziționarea produselor alimentare pentru instituțiile preșcolare și școlare din municipiul Chișinău. La ședință au participat atât consilieri și șefi interimari ai DETS, cât și directori de grădinițe.

Victor Lutenco, consilier municipal PPEM, a declarat că la 17 martie curent, Consiliul  Municipal Chișinău a format o Comisie pentru a evalua performanța Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, conduse de Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, numită convențional, „comisia grădinițelor”. Consilierul a menționat că atunci a fost discutată și problema alimentației copiilor, iar șefa DGETS a dat asigurări că procesul se organizează în conformitate cu toate rigorile.

Mihai Mol­do­va­nu, șeful Direcției Sănătate a CMC și președintele grupului de lucru pentru efectuarea anchetei de serviciu în dosarul licitațiilor trucate, a prezentat un prim raport privind situația creată.

Acesta a declarat că grupul de lucru activează de trei zile și că deja a reușit să inspecteze mai multe instituții preșcolare din capitală, școli primare și licee: „Până la moment am reușit să mergem în patru sectoare: Botanica, Ciocana, Râșcani și Buiucani. A rămas să mergem în sectorul Centru”.

Moldovanu a precizat că în cadrul inspecțiilor, membrii Comisiei au discutat cu directorii grădinițelor, cu șefii interimari ai DETS, dar și cu membrii grupului de lucru responsabili de organizarea achizițiilor publice privind alimentarea copiilor la nivel de sector.

Membrii Comisiei au identificat mai multe neconformități. „Dacă la nivel de documente achizițiile publice par a fi impecabile, deoarece toate actele, toate certificatele sunt în regulă, iar desemnarea câștigătorului are loc după principiul cel mai mic preț, apoi, ce ține de a doua etapă, adică distribuirea produselor alimentare și recepționarea lor, există mai multe probleme. Mai multe grădinițe informau periodic administrația sectoarelor respective despre neconformități, atunci când produsele alimentare ajungeau în grădinițe. Cu toate acestea, pe parcursul anilor erau desemnați unii și aceiași câștigători, fără a lua în considerație aceste încălcări. Iar legea achizițiilor publice vorbește clar despre cel mai mic preț la cea  mai bună calitate, acest principiu nu s-a respectat. Grupurile de lucru sunt responsabile de desemnarea acestor câștigători. În niciun sector nu au fost luate în calcul aceste obiecții expuse de directorii de instituții. Sunt probleme și la nivel de administrare a grădinițelor deoarece, de multe ori, atunci când se aduceau aceste produse alterate, ușor alterate, returnarea produselor se făcea pe loc, prin înțelegere directă cu agentul economic, de felul „vino și ia marfa, adu alta”, fără a informa șefii DETS. Un alt lucru depistat: situația sanitară a blocurilor alimentare. Este un dezastru în toate grădinițele. Blocurile alimentare nu sunt conforme, nu corespund standardelor sanitare. Tot utilajul tehnologic pentru pregătirea hranei pentru copii este uzat. Acolo în fiecare moment poate să apară un incendiu. Chiar ieri, în câteva grădinițe din sectorul Râșcani, am stabilit că imobilele nu au destinația respectivă, ci sunt acomodate. Ultima grădiniță pe care am vizitat-o ieri este cea cu scandal, a SA „Bucuria”, pe care trebuie să o răscumpere CMC. Este vorba despre peste 200 de copii. Într-o pușcărie încăperile sunt mai largi decât în această grădiniță. Coridorul central al acestei grădințe este de un metru. Dormitoarele… în 12 m.p., dorm 20 de copii”.

Cât privește procedura de desfășurare a achizițiilor, susține Mihai Moldovanu, în sectorul Buiucani, la deschiderea pachetelor, când se efectua licitația, participau toți membrii grupului de lucru, 7-9 persoane, dar la evaluarea ofertelor participa doar o singură persoană: „un singur șef decidea cine să fie furnizorul produselor alimentare”.

Cel mai grav, afirmă Mihai Moldovanu, este faptul că și în prezent se furnizează produse alterate. Acesta a declarat că a descoperit acest lucru în sectorul Ciocana și pot fi prezentate probe în acest sens. Avem aici și poze cu peștele infectat… Atunci când directoarea grădiniței respective a insistat ca acest produs să fie schimbat, au apărut mari supărări din partea funcționarilor DETS Ciocana, dar și din partea agentului economic, care argumenta: de ce toți primesc, dar dvs v-ați găsit mai deșteaptă și nu vreți să recepționați această marfă?, a declarat șeful Direcției Sănătate.

Moldovanu mai susține că aceiași agenți economici continuă să livreze marfa, deoarece au contracte valabile până la sfârșitul anului, iar legea nu permite rezilierea lor.

Membrii Comisiei au fost surprinși și de numărul impresionant de contabili care activează în cadrul DETS din Chișinău, peste 200 de contabili: 35 de contabili la Buiucani pentru 27 de grădinițe,  55 la Botanica, circa 35 la Ciocana, 39 la Râșcani, : „La Ciocana 5 contabili se ocupă de alimentația din 17 grădinițe. Unui contabil îi revin trei grădinițe. Cum s-a putut să nu fie văzute aceste nereguli?”, s-a arătat nedumerit șeful Comisiei.

Semne de întrebare au avut membrii Comisiei și la capitolul alocării banilor pentru reparația grădinițelor.

Comisia urmează să evalueze și alte instituții de învățământ.