Averea din Moldova a candidatului la șefia BNM

Ser­giu Cio­clea, can­di­da­tul la func­ția de guver­na­tor, de 20 de ani, locu­iește în Franța. Acesta s-a sta­bilit la Paris în 1994, când a fost admis la stu­dii de mas­te­rat în ști­ințe eco­no­mice la Uni­ver­si­ta­tea Pantheon-Assas din Paris.

În R. Moldova, candidatul la funcția de guvernator deţine un apar­ta­ment de 75 m² pe str. Mitro­po­li­tul Dosoftei din Chi­şi­nău, pe care l-a achi­zi­ţio­nat în 2009. Tot atunci, în 2009, potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, Cioclea indica drept domiciliu un apartament de pe str. Albișoara, care a aparținut mamei sale, Elena Marinciuc, dar care a fost vândut în 2008. Sergiu Cioclea nu deține alte imobile sau firme, înregistrate pe numele său.

După proba interviului, pe care a susținut-o în fața Comisiei de concurs la 2 martie, Cioclea a declarat că, în cazul în care va fi numit în funcție de Guvernator al BNM, se va stabili la Chișinău pe perioada mandatului. Acesta a menționat că vine des în R. Moldova, unde sunt familia și prietenii.

Referitor la relația cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, Cioclea a declarat că nu-l cunoaște personal, dar a citit despre acesta. Cioclea a recunoscut că nu cunoaște prea multe detalii despre dosarul penal pe numele fostului premier Vlad Filat, acuzat de corupere pasivă și trafic de influență.

Precizăm că Sergiu Cioclea a fost coleg de școală cu guvernatorul demisionar Dorin Drăguțanu.  Con­du­ce­rea Lice­u­lui Teo­re­tic român-francez „Ghe­or­ghe Asachi” a con­fir­mat că cei doi au stu­diat în clase para­lele timp de zece ani, din sep­tem­brie 1981. Doar că Dorin Dră­gu­țanu a ple­cat din insti­tu­ție în 1990, după fina­li­za­rea cla­sei a X-a, pe când Ser­giu Cio­clea a absol­vit 11 clase în 1991, cu meda­lie de argint.

Fostul coleg, Dorin Drăguțanu, a ajuns în frun­tea Băn­cii Naţio­nale a Mol­do­vei (BNM) în noiem­brie 2009, când a fost accep­tat de Par­la­ment cu votul a 53 de depu­taţi pe un ter­men de 7 ani.  În anii cât a con­dus insti­tu­ţia, Drăguțanu a dus un trai de lux. Acesta are casă şi maşină de mili­oane, iar una din fir­mele soţiei sale a obţi­nut doar în ulti­mul an şi jumă­tate con­tracte de peste 5 mili­oane de lei cu insti­tu­ţii ale sta­tu­lui. Despre averea acestuia, ZdG a scris în septembrie 2014, după ce Drăguțanu și-a prezentat demisia, motivând presiuni politice.

Foto:ape.md

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Simion

  Minte de ingheata apele. Ii cunoaste si pe “Nasu” si pe finu’Nasului foarte si foarte indeaproape.

  • Oleg

   Și tu cum confirmi, probezi, argumentezi ceea ce spui ? De ce bre sunteți ipocriti, voi măcar și directorul de la Banca Mondială să fi venit oricum era să lătrați ca e legat de Plaha

 2. andrei balan

  Daca acest Cioclea a activat tocmai 17 ani la o banca din Franta, cu siguranta acesta a reusit sa acumuleze acolo o experienta de invidiat si va fi in stare sa faca fata tuturor provocarilor care ar putea interveni pe viitor. Moldova are nevoie de un asemenea specialist.

 3. Jora

  E bucurător că are experiență în domeniu. Dar cel mai bucurător cred că va fi atunci cînd va face curățenie totală în sistemul Financiar-bancar.

 4. Ion Filipski

  Spuneți-mi și mie, de unde așa date precum că Dorin Dră­gu­țanu a ple­cat din insti­tu­ție în 1990, după fina­li­za­rea cla­sei a X-a, pe când Ser­giu Cio­clea a absol­vit 11 clase în 1991? Ați comis trei prostii într-o singură propoziție.
  În primul rând Drăguțanu nu a plecat din instituție în 1990, ci a absolvit instituția în 1991.
  În al doilea rând, Drăguțanu a finalizat clasa XI (dar a învățat 10 clase).
  Sergiu Cioclea a absolvit 10 clase (dar a finalizat clasa XI)
  Ei au învățat ambii 10 clase, și ambii au absolvit clasa XI, din cauza că elevii din acei ani au trecut din clasa VIII direct în clasa X datorită introducerii sistemului liceal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *