Principală  —  Ştiri  —  Social   —   76% dintre nașteri sunt complicate.…

76% dintre nașteri sunt complicate. Guvernul României modernizează și dotează Institutul Mamei și Copilului din Chișinău

Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului a avut loc deschiderea oficială a Secției Anesteziologie, renovată şi dotată cu echipamente medicale performante, datorită sprijinului financiar al Guvernului României, anunță Ministerul Sănătății.
 
Secția Anesteziologie a fost complet reparată, modernizată şi utilată cu paturi funcționale, monitoare polifuncționale pentru supravegherea pacientelor,  ventilatoare și defibrilator. Valoarea investițiilor oferite de Guvernul României în acest scop se ridică la 4,5 milioane de lei.  
 
Aici urmează să fie transferate pacientele cu cele mai grave afecțiuni în obstetrică şi ginecologie. După ce vor fi supuse intervențiilor chirurgicale și cezarienelor, în această secție, pacientele vor fi supravegheate până la 24 de ore. O echipă de medici de profil vor asigura un proces rapid şi eficient de trezire după procedurile anestiziologice.  
 
„Până acum, pacientul, după o intervenție chirurgicală, era transferat în Secția Reanimare, Secția de ginecologie operatorie sau Secțiile de lăuzie și personalul medical practic fizic nu avea timp pentru a supraveghea corespunzător pacienții. Acum pacientul va fi supravegheat mult mai ușor”, a specificat directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.
 
Pe lângă această secție, în cadrul proiectului moldo-român, demarat în 2014, sunt în proces de renovare încă patru secții. Investițiile totale ale României pentru modernizarea Institutului Mamei și Copilului sunt de circa 2,5 milioane de euro.
 
„Mă bucur că banii oferiți de Guvernul României contribuie la îmbunătățirea vieții și condițiilor pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Ceea ce am văzut aici reprezintă un exemplu de cheltuire eficientă a banilor. În acest spațiu se vor naște vieți și se vor recupera mamele de la naștere în spirit european, la standarde europene”, a spus Excelența Sa, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță.
 Anual, la Institutul Mamei și Copilului au loc circa 6500 de nașteri, iar 76% dintre acestea sunt complicate, pentru că pacientele au patologii extragenitale severe sau complicații apărute în timpul sarcinii.