Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Întrevederea între Dodon, Candu și…

Întrevederea între Dodon, Candu și Filip. O întâlnire fără așteptări, rezultate sau decizii

Prima întrevedere în format trilateral a lui Igor Dodon, președintele R. Moldova, Andrian Candu, președintele Parlamentului, Pavel Filip, premierul R. Moldova, nu a adus prea multe rezultate. Acest lucru a fost confirmat chiar de cei trei oficiali.

Cu toate că au recunoscut că toți trei au poziții contradictorii pe majoritatea subiectelor discutate, Candu, Dodon și Filip spun că astfel de întâlniri trebuie să aibă loc, pentru că e un minim dialog între instituțiile statului.

„Chiar dacă avem poziții diferite, poate diametral opuse pe mai multe subiecte, asta nu însemnă că instituțiile statului nu trebuie să funcționeze. Da, noi am criticat des pozițiile, eu a Guvernului și Guvernul ale Președinției, dar când este vorba de instituțiile statului trebuie să se discute. Deși avem poziții diametral opuse pe unele chestiuni de principiu, însă suntem datori, ca demnitari, să identificăm și unele soluții de ordin social, în beneficiul cetățenilor”, a declarat Dodon.

În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat subiectele ce țin de deschiderea biroului NATO la Chișinău, implementarea Acordului de Asociere, semnarea Acordului de colaborarea cu Uniunea Euro Asiatică, precum și inițiativele șefului statului de a schimba Constituția, pentru a avea cât mai multă putere.

„Nu am avut mari așteptări de la această întrevedere. Este cert că cel mai potrivit model de dezvoltare pentru R. Moldova este integrarea în UE. Modelul UE ne oferă soluții privind dezvoltarea și consolidarea instituțiilor statale. Nu am văzut exemple de state membre ale Uniunii Euroasiatice să aibă asemenea dezvoltare. De asemenea, am încercat să-i explic dlui Dodon că oficiul NATO la Chișinău  nu va avea niciun impact negativ asupra neutralității R. Moldova. Acest birou va fi unul civil, un fel de Ambasadă și va avea misiuni civile… Iar modificarea Constituției pentru ca președintele țării să obțină mai multe prerogative este inoportună și inutilă”, a declarat Candu după întrevedere.

În același timp, premierul Filip a menționat că partenerii externi sunt îngrijorați de declarațiile șefului statului. „Partenerii noștri externi consideră că dincolo de politică, noi trebuie să găsim soluţii, iar opiniile diferite să nu oprească activitatea între instituţii, acesta fiind unul dintre cele mai importante motive pentru care am venit aici”, a subliniat Filip.