Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC: în cât timp candidații…

CEC: în cât timp candidații la Președinție vor trebui să colecteze cel puțin 15 mii de semnături

Gurpurile de inițiativă vor putea depune documentele necesare pentru înregistrarea în cursa electorală între 31 august-9 septembrie la Comisia Electorală Centrală (CEC). Totodată, candidații la funcția de președinte al R. Moldova vor depune actele la CEC după încheierea activității grupului de inițiativă privind colectarea semnăturilor, până la 29 septembrie. Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 a fost votat astăzi de membrii Comisiei Electorale Centrale.

Grupurile de inițiativă vor depune actele în perioada 31 august 2016 – 9 septembrie 2016, pe adresa: municipiul Chişinău, str. V. Alecsandri, nr.119, biroul 202, în zilele de:

  • 31 august, între orele 12.00 – 16.00;
  • 1, 2, 5 – 9 septembrie,  între orele 9.00 – 17.00;
  • 3 și 4 septembrie, între orele 10.00 – 16.00.

Primirea documentelor, depuse de solicitanţi în vederea înregistrării în calitate de candidaţi la funcţia de Președinte al Republicii Moldova se va efectua după încheierea activității grupului de inițiativă de colectare a cel puțin 15 mii de semnături și până la data de 29 septembrie 2016, pe adresa: municipiul Chişinău, str. V. Alecsandri, nr.119, bir.202, de luni pînă vineri, între orele între orele 9.00 – 16.00 și în ziua de 29 septembrie, între orele 9.00 – 17.00.

Tot astăzi, CEC a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din data de 30 octombrie 2016.

Programul calendaristic stabilește termenul limită de constituire a circumscripțiilor electorale, a secțiilor de votare, precum și a organelor electorale ierarhic inferioare, particularitățile înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, înregistrării candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, aspectele monitorizării alegerilor și reflectării acestora în mijloacele de informare în masă, întocmirea, difuzarea și verificarea corectitudinii întocmirii listelor electorale.

Noile prevederi ale Codului electoral stipulează că,  campania electorală va dura doar o lună, iar candidatul la preşedinţie va fi nevoit să renunţe la calitatea de membru de partid. Dacă acum 20 de ani buletinele afişau şi o scurtă biografie a candidatului, noile prevederi cer ca buletinele de vot să includă doar numele, prenumele şi eventual partidul sau forţa politică care a înaintat candidatura.

Totodată, candidaţii pentru fotoliul de şef de stat, indiferent dacă vor fi independenţi sau susţinuţi de anumite formaţiuni politice, vor trebui să colecteze semnăturile a cel puţin 15.000 de alegători, dar nu a mai mult de 25.000  de alegători, din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova.