Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce decizii va lua Congresul…

Ce decizii va lua Congresul Diasporei?

Cetățeni ai R. Moldova, stabiliți peste hotare, participă, timp de două zile, la lucrările Congresului Diasporei, desfășurate la Palatul Republicii. Evenimentul, desfășurat o dată la doi ani, oferă platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei, se spune într=un comunicat al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD).

Congresul Diasporei este organizat în cadrul Zilelor Diasporei și în contextul marcării celor 25 de ani de la declararea independenței R. Moldova.

La eveniment participă atât reprezentanți ai administrației publice centrale, ai organizațiilor internaționale și, pentru prima dată de când se organizează Congresul Diasporei – reprezentanți ai autorităților publice locale.

Pe parcursul a două zile, vor fi abordate diverse subiecte precum rolul asociațiilor din diasporă și a asociațiilor de băștinași pentru dezvoltarea comunităților locale, precum și provocările pe care le întâmpină reprezentanții diasporei în desfășurarea activităților filantropice; Eficiența accesării unei platforme de crowdfunding pentru acoperirea mijloacelor financiare pentru consolidarea diasporei și implicarea activă în proiecte comune menite să dezvolte Republica Moldova; Votul în diasporă; Efectele migrației. La sfârșitul lucrărilor congresului, va fi adoptată o rezoluție.

Zilele Diasporei sunt organizate cu susținerea partenerilor BRD – Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), GIZ, NEXUS Moldova, PNUD Moldova.