Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Galbur s-a întâlnit cu…

Andrei Galbur s-a întâlnit cu consilierul Angelei Merkel. Mesajul Germanei către Guvernul de la Chișinău

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a avut o întrevedere cu  consilierul cancelarului federal Angela Merkel pentru politica externă şi de securitate, Christoph Heusgen, în cadrul conferinţei anuale pentru securitate de la München.

Cei doi au făcut  o trecere în revistă a chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-germane, o atenţie specială fiind acordată promovării dialogului politic, realizării reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu UE, priorităţilor noului guvern de la Chişinău şi perspectivelor reglementării conflictului transnistrean.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, oficialul german a menționat importanţa angajamentului plenar al noului guvern moldovean în implementarea consecventă şi în întregime a prevederilor Acordului de asociere. Acest angajament presupune combaterea corupţiei, reforma sistemului de justiţie, redresarea situaţiei social-politice, reluarea dialogului cu partenerii externi de dezvoltare. Christoph Heusgen a confirmat disponibilitatea Germaniei de a sprijini, în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al OSCE, procesul de negocieri în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul transnistrean.

La rândul său, şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat voinţa fermă a noului guvern de a depune toate eforturile pentru realizarea deplină a agendei sale europene de reforme şi pentru redresarea situaţiei social-politice şi economice din ţară.

Ministrul Andrei Galbur a exprimat gratitudine pentru sprijinul valoros acordat ţării noastre de către Germania, inclusiv în ceea ce priveşte eforturile de reglementare a conflictului transnistrean.

Amintim că viceprim-ministrul, minis­trul de Externe, Andrei Gal­bur, par­ti­cipă, între 12-14 febru­a­rie 2016, la lucră­rile celei de-a 52-a edi­ţii a Con­fe­rinţei de Secu­ri­tate de la Mün­chen. Acesta s-a întâl­nit anterior cu omo­lo­gul său din Ucraina, Pavlo Kli­m­kin, cu Secre­ta­rul gene­ral al OSCE, Lam­berto Zan­nie,  și Îna­l­tul repre­zen­tant al UE pen­tru afa­ceri externe şi poli­tica de secu­ri­tate, Fede­rica Moghe­rini.

Foto: mfa.gov.md