Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri în rmn: observatorii au…

Alegeri în rmn: observatorii au semnalat mai multe încălcări

novostipmr.com

La ora 12:00 circa 22,2% din alegători s-au prezentat la urne în autoproclamata rmn, unde astăzi au loc așa-zisele alegeri legislative și locale. Potrivit presei transnistrene, către această oră în 9 dintre secțiile de vot, pragul de electoral de 25% a fost depășit.

Deși, observatorii internaționali au declarat că alegerile se desfășoară fără incidente și abateri de la legislație, mai multe buletine de vot au fost anulate.

În secția de votare nr. 235 din or. Tiraspol, 12 buletine de vot au fost anulate, după ce comisia a admis greșeli în completarea registrelor. Potrivit președintei secției, Irina Polovinchin, mai mulți studenți din capitala autoproclamatei republici, care studiază la Universitatea  „Т.Г. Шевченко”, și-au exercitat dreptul de vot anticipat, la 28 noiembrie.

„Persoanele care urmăreau procesul de vot nu au observat numărul blocului de studii, indicat în viza de reședință a studenților. S-a întâmplat ca, dintre 25 de persoane care au votat anticipat, 12 buletine să fie anulate, deoarece tinerii nu au votat la secția lor de vot.”, a declarat Irina Polovinchin.

Potrivit sursei, despre incident s-a aflat în dimineața zilei de astăzi, însă nu se cunosc măsurile întreprinse de observatori, și dacă alegătorii au fost anunțați că votul le-a fost anulat.

În orașul Tighina a fost constatată o încălcare a Codului electoral care prevede interzicerea oricărei agitații electorale în ziua alegerilor. Astfel, pe străzile orașului a fost identificat deplasându-se un automobil pe care era ilustrată imaginea unui candidat la postul de deputat în Sovetul Suprem.

Unul dintre observatorii Federației Ruse în regiune, deputatul Dumei de Stat și fondatorul organizației „Integrarea Euroasiatică”, Alexei Juravliov a vizitat mai multe secții de vot și a declarat că „totul corespunde normelor internaționale și toate cerințele au fost îndeplinite. În toate secțiile de vot este ordine”.

Alexei Juravliov a fost observator din partea Federației Ruse la alegerile din Donețk și Lugansk.

Observatorul din Finlanda a semnalat că secțiile de vot sunt foarte mici: „La biroul 163 s-a format un rând imens. Sunt doar două cabine de vot”.

Într-o conferință de presă, observatorii au menționat că există foarte mulți alegători care au solicitat să voteze la domiciliu din diverse motive. Observatorii cred că  astfel „alegătorii pot fi influențați”.

„Nu există vreo țară în care cetățenii să poată solicita în ziua desfășurării alegerilor, să voteze la domiciliu. De la o secție de vot au plecat două mașini, o urmă a adunat 17 voturi, alta – 25.”, a semnalat un observator.

Potrivit autorităților, procesul electoral în rmn este monitorizat de circa 30 de observatori internaționali din Federația Rusă, Germania, Finlanda, Belgia și Cehia.

Pentru organizarea alegerilor, din bugetul local au fost alocate peste 500 de mii de dolari. Pe teritoriul stâng al Nistrului sunt deschise 54 de secții de vot și 12 secții de circumscripție. Scrutinul, la fel ca altele de până acum, nu este recunoscut de Moldova și comunitatea internațională.

Amintim că astăzi, în premieră,  cetățenii din rmn votează 43 de membri ai viitorului Soviet Suprem (forul legislativ) și autoritățile locale, în aceeași zi.