Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șeful Poliției Criminale din Râșcani…

Șeful Poliției Criminale din Râșcani va sta încă 25 de zile în izolatorul CNA

captura video realitatea

Șeful Poli­ției Cri­mi­nale a Inspectoratului de Poliție Râșcani, Con­stan­tin Beli­ban, învi­nu­it de inac­țiune în elu­ci­da­rea unui dublu omor săvârșit în Nihoreni, Râșcani, va rămâne în izolatorul CNA pentru încă 25 de zile. Magis­tra­tul Jude­că­to­riei Sec­to­ru­lui Buiu­cani, Ghen­a­die Pav­liuc, a admis parțial demersul pro­cu­ro­ru­lui Anti­co­rup­ție, Vasile Moro­șan, care a cerut încă 30 de zile.  Învinuitul și avocatul au refuzat să facă declarații de presă. 

Șeful Poli­ției Cri­mi­nale, Con­stan­tin Beli­ban și șefu­lui adjunct al IP Râş­cani, Andrei Grâu,  sunt cercetați penal pentru neglijență în serviciu, deoarece nu ar fi inter­prins măsu­rile nece­sare pen­tru inves­ti­ga­rea ope­ra­tivă a omo­ru­lui celor doi tineri din Niho­reni, raio­nul Râş­cani, pro­dus la 19 iunie curent. Atunci, un grup de cetăţeni a semnat o plângere prin care sesizau că poliţia nu ar fi întreprins acţiuni operative pentru a identifica infractorul şi a stabili circumstanţele crimei. Cei doi au fost pla­sați în arest pre­ven­tiv pen­tru 30 de zile la 29 iunie curent.

Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie s-a auto­se­si­zat în urma infor­ma­ţi­i­lor apă­rute în presă și a efectuat mai multe acţiuni de urmărire penală la Inspectoratul de Poliţie din Râşcani, iar cei doi şefi au fost reţinuţi.

Dacă vor fi găsiţi vino­vaţi, poli­țiș­tii riscă amendă de la 1000 la 2000 uni­tăţi con­venţio­nale sau închi­soare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu pri­va­rea de drep­tul de a ocupa anu­mite fun­cţii sau de a exer­cita o anu­mită acti­vi­tate pe un ter­men de la 5 la 10 ani.

În acest dosar, patru per­soane din cadrul IP Râş­cani au fost sus­pen­date din fun­cţie, pe peri­oada anche­tei, printr-un ordin al con­du­ce­rii Inspec­to­ra­tu­lui Gene­ral al Poli­ţiei.  Trei suspecți se află în arest preventiv și sunt cercetați penal. Unul dintre ei a primit ieri mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.