Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ruda șefului Serviciului Vamal și…

Ruda șefului Serviciului Vamal și membrul PD nu au stat prea mult după gratii

Victor Manoli și Veaceslav Parfene, șeful și adjunctul Biroului Vamal Ungheni, promovați în funcție de actualul șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, reținuți pentru corupere pasivă  pe 13 decembrie 2016, au fost trimiși, recent, în arest la domiciliu. Victor Manoli este un susținător activ al Partidului Democrat, iar Veaceslav Parfene, șeful adjunct al Biroului, este o rudă a actualului șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, așa cum ZdG a anunțat anterior. 

Peste două zile de la reținerea celor doi șefi, alături de alți colaboratori vamali, funcționarii au fost duși în fața judecătorului de instrucție, care le-a aplicat mandate de arest pentru 20 și/sau 25 de zile. Printre cei care au fost arestați se numărau și Victor Manoli, dar și Veaceslav Parfene. Evenimentul a fost mediatizat de mai multe instituții de presă. La scurt timp însă, avocații acestora s-au adresat la Curtea de Apel Chișinău, care a decis să schimbe măsura preventivă și să-i trimită pe Parfene și Manoli în arest la domiciliu, acolo unde funcționarii își petrec sărbătorile de iarnă. Ședințele de la Curtea de Apel au avut loc fără mediatizare din partea presei.

Informația despre faptul că cei doi funcționari importanți reținuți pe 13 decembrie au scăpat de izolator a fost confirmată pentru ZdG de către procurorul de caz, Vladislav Bobrov.

„Nu am primit încă decizia motivată a Curții, așa că nu vă pot spune motivarea, am văzut doar dispozitivul care a fost citit în sală. Decizia CA este irevocabilă, noi nu mai putem solicita  ca ei să se întoarcă în izolator. Aceste persoane nu recunosc acuzațiile, pledează nevinovați”, zice Bobrov.

Victor Manoli, persoana reținută și eliberată la scurt timp, șeful Biroului Vamal Ungheni, este membru al Partidului Democrat. Acesta a lucrat anterior mai mulți ani la Vama Sculeni, după care a activat în organele cadastrale din Chișinău. Înainte de a reveni la Vamă, a condus secția Căilor Ferate a Moldovei (CFM) de la Basarabeasca. Pe o rețea de socializare, Manoli apare în imagini alături de liderii PD, inclusiv în compania lui Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. După ce Vitalie Vrabie a fost instalat șef la SV, Manoli a revenit și el în acest sistem, fiind numit șeful Biroului Vamal Ungheni.

Victor Manoli la un eveniment al PD

Deși în spațiul public s-a vehiculat faptul că printre cei reținuți s-ar afla și „cumnatul lui Vitalie Vrabie”, informația nu corespunde adevărului. Veaceslav Parfene, cealaltă persoană  reținută și apoi trimisă în arest la domiciliu, este, de fapt, o rudă mai îndepărtată a actualului șef al SV, care, însă, a fost promovată tot în perioada lui Vrabie. Mai exact, Veaceslav Parfene  este fratele soției lui Iurie Vrabie care, la rându-i, este fratele lui Vitalie Vrabie. Iurie Vrabie este vicepreședintele Organizației raionale de partid Ungheni a PD și șeful Organizaţiei orăşănești Ungheni a formațiunii. Iurie Vrabie este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din domeniul agriculturii din raionul Ungheni. Într-o afacere, acesta este partener și cu soția lui Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Șeful Serviciului Vamal: „Da, eu i-am numit. Pe unul șef, pe unul adjunct” 

Victor Manoli, în dreapta lui Vitalie Vrabie

Deși din anticamera lui Vitalie Vrabie ni s-a transmis că acesta este prea ocupat pentru a discuta cu noi, fiind într-o ședință, iar ulterior va pleca la ședința Guvernului, iar Serviciul de Presă al SV ne-a cerut să remitem întrebările în scris, l-am găsit pe șeful SV la unul din numerele sale de telefon personale. Acesta a recunoscut că șefii Biroului Vamal Ungheni reținuți de CNA au fost promovați de el în aceste funcții.

„Ei erau în sistem. Care e problema? Erau în sistem până a veni eu în Vamă. Da, unul e rudă, dar el are un stagiu de 20 de ani de activitate în Vamă. Nu eu i-am făcut pe ei vameși. Da, eu i-am numit. Pe unul șef, pe unul adjunct. Cel care a fost înainte lui a fost transferat șef la Bălți, adjunctul a fost eliberat pe probleme de integritate. Noi avem numiți lideri în permanență. Dacă aș avea regrete, dvs ce o să vă dea? Eu am regrete pentru situațiile care se întâmplă, dar nu pun regretele pe rude, pe cunoștințe. Pentru mine toți sunt în egală măsură colaboratori vamali și trebuie să respecte legea și Codul Vamal. Regretele sunt că mai sunt oameni în sistem care provoacă dureri de cap. În condițiile legii, nu trebuie să admitem nimic, iar organele de resort trebuie să se clarifice. Nu este loc de sentimente”. Întrebat dacă nu se simte vizat de acțiunile CNA-ului, Vrabie a precizat că „eu nu pot să știu ce are de gând să facă CNA. Eu nu sunt implicat în lucruri și nu am nicio legătură cu cele care s-au întâmplat. Dacă CNA documentează oamenii, nu îmi raportează mie. Dacă dânșii au ceva în adresa mea, ei au să anunțe în modul stabilit”, zicea Vitalie Vrabie.