Doi poliţişti sunt cercetaţi penal pentru acte de corupţie

Un angajat al Inspectoratului de Poliţie Botanica şi altul din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău, împreună cu doi complici, sunt cercetaţi penal în cadrul unui dosar de corupţie.

Acţiunile acestora s-au exprimat prin tentativa coruperii unor magistraţi din cadrul Curţii supreme de justiţie (transmiterea prin intermediar a sumei de 9.000 de euro, pentru ca aceştia să emită o decizie în favoarea unei persoane condamnate anterior la 8 ani de detenţie, fapt refuzat de magistraţii CSJ, ultimii menţinând decizia adoptată anterior de Curtea de Apel Chişinău), traficului de influenţă şi extorcarea mijloacelor băneşti în sumă de 10.500 de euro de la petiţionar, cu intentarea ilegală a unei cauze penale pe numele intermediarului, în scopul de a-l intimida şi impune să întoarcă banii refuzaţi de magistraţii CSJ, dar cu un adaos de 1500 euro.

Astfel, persoana în privinţa căreia a fost fabricată cauza penală, a depus o plângere în adresa Direcţiei combaterea corupţiei (DCC) a Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI, prin care a denunţat faptul tentativei de corupere a magistraţilor CSJ şi acţiunile ilegale ale poliţiştilor.

În cadrul desfăşurării măsurilor speciale de investigaţii, la 28 decembrie 2015, în sediul Inspectoratului de poliţie al sectorului Botanica, sub controlul ofiţerilor DCC a SPIA al MAI, a fost documentat controlul transmiterii unei sume de 7.000 de euro, suma constituind doar prima tranşă din cele 10 500 de euro extorcate.

La data 9 februarie, curent, în jurul orelor 14:30, în incinta Judecătoriei sectorului Botanica a mun. Chişinău, de către angajaţii DCC a SPIA al MAI şi procurorii Anticorupţie, au fost reţinuţi în flagrant delict angajatul Direcţiei de poliţie a mun. Chişinău şi complicele acestuia, în timpul primirii celei de-a doua tranşe în sumă de 2.000 de euro.

Cei doi sunt reţinuţi şi se află în izolator, iar angajatul Inspectoratului de Poliţie Botanica a fost audiat în calitate de bănuit.

De asemenea, angajaţii DCC a SPIA al MAI, au desfăşurat mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor, unde au depistat şi ridicat mai multe obiecte, printre care şi un pistol cu ţeavă lisă model „Valtro” şi o decizie a CSJ cu semne vădite de falsificare.

Astfel, pe numele suspecţilor, de către Procuratura anticorupţie au fost iniţiate mai multe cauze penale: participarea la infracţiune, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, deţinerea ilegală a armelor de foc şi falsificarea actelor.

Dacă va fi dovedită vinovăţia acestora, bănuiţii riscă până la 7 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Sursa: mai.gov.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. ion zastavnetchi

  -Ion zastavnetchi.
  După părerea mea astfel de informații ca “Doi poliţişti, reţinuţi pentru
  că ar fi încercat să corupă magistraţi de la CSJ”. și descrierea istoriei
  interesante în ce mod a avut loc, fără a numi numele și funcțiile care le
  ocupau polițiștii pentru populați n-are nici un rost. Cu vremea așa informație
  se pierde prin multiplele cazuri publicate de acest fel. Populația nu mai știe
  care au fost rezultatele finale ale cercetărilor, anchetărilor, judecărilor.
  Vor fi aceste persoane condamnate pînă la șapte ani de închisoare, vor fi ele
  private de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o
  anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani așa și va rămîne neștiut.
  Atunci se întreabă cui trebuie așa informatii anonime? Ca să se arăte
  publicului ce lucru zilnic fac organele de drept și instanșele judecătorești?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *