Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Diaspora la Curtea de Apel.…

Diaspora la Curtea de Apel. Unul dintre magistrații pe dosar pleacă din sistem

Imagine-simbol

Ședința de judecată în dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, începută astăzi la  ora 11:30 continuă și în aceste clipe. Magistrații Natalia Simciuc, Iulia Cimpoi și Victor Pruteanu de la Curtea de Apel Chișinău au respins mai multe demersuri ale avocaților care reprezintă interesele a 143 de cetățeni din străinătate care nu și-au putut exercita dreptul la vot. Judecătorii au refuzat, la fel ca instanța de fond,  să audieze doi martori care la 13 noiembrie, aflați în străinătate, au filmat cozile imense formate în fața secțiilor de votare unde buletinele au fost epuizate.

Unul dintre magistrații care examinează cazul, Victor Pruteanu, pleacă din sistem. Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie înaintată de acesta. Ulterior, demisia urmează a fi aprobată de președintele Nicolae Timofti.

Update: Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.

Update: Magistrații au intrat în deliberare. Urmează a fi pronunțată decizia.

La 2 decembrie, după mai bine de 11 ore de ședin­țe și două ore de deli­be­ra­re, magis­tra­ta sect. Cen­tru, Dje­ta Chis­tol, a res­pins cere­rea de che­ma­re în jude­ca­tă a celor 143 de cetă­țe­ni din dias­po­ră, calificând-o drept „neî­te­me­ia­tă”. Alt­fel spus, instan­ța nu a recu­nos­cut fap­tul că ale­gă­to­ri­lor din stră­i­nă­ta­te le-a fost încăl­cat, la 13 noiem­brie, drep­tul la vot. Avo­ca­ții dias­po­rei vor con­tes­ta hotă­rârea moti­va­tă la Cur­tea de Apel.