Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cristi Danileț: Judecătorii reținuți trebuie…

Cristi Danileț: Judecătorii reținuți trebuie să răspundă ca orice alt cetățean, pentru că toți oamenii sunt egali în fața legii

Reținerea sau arestarea unui număr atât de impresionant de judecători din R. Moldova în aceeași zi ne arată o disfuncție de sistem: ori procurorii și serviciile de informație au știut despre acest lucru și au acționat mult prea lent, ori vorbim aici de un grup organizat care trebuia descoperit și trebuia anihilat de multă vreme. Declarația a fost făcută de către Cristi Danileț, judecător și expert anticorupție de la București, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, despre operațiunea de arestare a mai multor magistrați din R.Moldova sub acuzația de spălare de bani.

În opinia lui Cristi Danileț, judecătorii vinovați trebuie să răspundă ca orice alt cetățean, pentru că toți oamenii sunt egali în fața legii. „Cu siguranță sistemul de justiție din R. Moldova a fost disfuncțional mulți ani. Eu îmi amintesc faptul că Consiliul Suprem al Magistraturii din R. Moldova a respins de foarte multe ori astfel de solicitări venite din partea procurorilor. Iată că în ultimii 2-3 ani, astfel de solicitări se admit, se permite procurorilor să efectueze percheziții, se încuviințează arestarea ș.a.m.d. Deci, să fie foarte clar: judecătorii nu beneficiază de imunitate atunci când săvârșesc o infracțiune. Ei trebuie să răspundă ca orice alt cetățean, pentru că toți oamenii sunt egali în fața legii (…) Existența unor suspiciuni la un astfel de nivel și la un număr atât de mare de magistrați arestați este surprinzătoare și aceste suspiciuni trebuie înlăturate rapid. Procedurile trebuie desfășurate extrem de rapid, dar în același timp corect”.

amintim că, la 20 septembrie, au fost reținuți 15 judecători și trei executori, fiind bănuiți că ar fi com­plici la o serie de acțiuni de spă­lare de bani. Toți au primit mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 până la 10 ani.