Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Frank-Walter Steinmeier este noul președinte…

Frank-Walter Steinmeier este noul președinte al Germaniei

Frank-Walter Steinmeier, fost ministru german, a fost ales de către Adunarea Federală drept noul preşedinte al Germaniei, informează presa internaţională, relatează Mediafax.

Acesta a obţinut 931 de voturi în favoarea sa. Rezultatele au fost comunicate de către Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului).

Preşedintele german are foarte puţină putere executivă, dar este considerat o importantă autoritate morală.

Fostul preşedinte, Joachim Gauck, în vârstă de 77 de ani, a anunţat în 2016 că nu-şi mai doreşte un al doilea mandat prezidenţial din cauza vârstei sale înaintate.

Cine este Frank-Walter Steinmeier:

Frank-Walter Steinmeier (născut la 5 ianuarie 1956) este un politician german, vicepreședinte al Partidului Social Democrat al Germaniei (SPD), ministru de externe al Republicii Federale Germania din 17 decembrie 2013 până în 27 ianuarie 2017.

Între 2005-2009 a fost ministru federal de externe în primul cabinet condus de Angela Merkel (CDU). Din 2007 a îndeplinit și funcția de vicecancelar (viceprim-ministru) al Republicii Federale Germania.

În octombrie 2008 congresul SPD l-a desemnat drept candidat al acestei formațiuni pentru funcția de cancelar federal la alegerile federale din 2009. La aceste alegeri SPD-ul a suferit o scădere importantă de 11% în preferințele electoratului și a trecut în opoziție.

Drept consecință Steinmeier a pierdut funcțiile de vicecancelar și ministru federal de externe și a fost ales drept președinte al fracțiunii parlamentare a SPD din Bundestag.

În urma alegerilor din 2013 și formarea unei mari coaliții, a obținut din nou funcția de ministru federal de externe, ca succesor al lui Guido Westerwelle (FDP).

Sursa text: Mediafax
Sursa foto: facty.ictv.ua