Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (doc) Cui puteți dona 2%…

(doc) Cui puteți dona 2% din impozitul pe venitul obţinut în anul 2016

413 asociații obștești, fundații, instituții private și 71 culte religioase și părțile componente ale acestora au fost înregistrate de Ministerul Justiției în lista beneficiarilor desemnării procentuale pentru anul 2017, anunță Ministerul Justiției. 

Cele 484 de organizații necomerciale selectate au depus cererea de înregistrare în perioada 5-29 decembrie 2016 și vor beneficia de mecanismul prevăzut în Legea 2%. Ele activează cel puțin un an, nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare și desfășoară activități de utilitate publică / sociale, morale, culturale sau de caritate.

Aproximativ 40 de solicitanți au fost respinși pentru că nu întrunesc condițiile de eligibilitate, fie au datorii la bugetul public al țării sau nu au forma juridică de organizare, potrivit Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale, aprobat de Guvern pe 30 noiembrie și publicat în „Monitorul Oficial” pe 2 decembrie 2016

Amintim că, organizațiile deja incluse în lista beneficiarilor desemnării procentuale vor fi transferate automat, în cazul în care nu a fost solicitată excluderea, printr-o cerere scrisă, iar noii solicitanți vor depune cererile de înregistrare în perioada 1 – 30 septembrie a fiecărui an. Dacă nu a fost prezentată informația completă, Ministerul Justiției îl va notifica pe solicitant prin e-mail, în termen de 20 de zile lucrătoare de la expirarea datei limită pentru depunere și, timp de 10 zile de la recepționarea notificării, acesta va putea remedia neajunsurile.

Cunoscută în mediul societății civile ca „Legea 2 %”, inițiativa presupune că persoanele fizice și juridice vor putea redirecționa până la 2 la sută din impozitul pe venit pentru funcționarea ONG-urilor.  Proiectul legislativ presupune că banii oferiți vor fi utilizați pentru desfășurarea activităților de utilitate publică.