Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Şefii statelor CSI invitaţi la…

Şefii statelor CSI invitaţi la Chişinău. Cine îi aşteaptă?

Republica Moldova deţine în 2009 preşedinţia CSI, şi potrivit programului şi planului de activitate, votat în cadrul ultimului summit al CSI, urmează ca în septembrie sau octombrie la Chişinău să aibă loc o întrunire a şefilor de state CSI.
Potrivit regulamentului, Summitul urmează să fie condus de preşedintele statului gazdă, adică a ţării care deţine preşedinţia CSI. La momentul desfăşurării summitului preşedintelui R.Moldova Vladimir Voronin ar putea să îi expire perioada de interimat, iar noul preşedinte, dacă va fi ales, ar putea să aibă o atitudine diferită faţă de necesitatea rămânerii R.Moldova în CSI.

Potrivit „Planului de acţiuni pentru realizarea Programului de preşedinţie a R.Moldova în CSI” pentru anul 2009 au fost prevăzute un şir de evenimente care urmează să aibă la Chişinău în toamna curentă. Cel mai impoortant eveniment, summitul şefilor de state al CSI a fost programat pentru 9 octombrie, astfel încât la 8 octombrie să aibă loc o reuniunea a miniştrilor de Externe a CSI.

În utlimele zile, presa CSI prezintă date puţin modificate ale desfăşurării summitului, deşi adresa rămâne aceeaşi – Chişinău. Astfel, presa din Armenia scrie că summitul ar putea avea loc în septembrie (www.historzoftruth.com), cea din Georgia scrie că adunarea liderilor de state ar putea avea loc chiar în august—septembrie (Georgian Daily), la fel si presa kazahă prezintă o dată a întâlnirii preşedinţilor CSI la Chişinău în septembrie (gazeta.kz).

Experţii consideră că Voronin ar putea grăbi data desfăşurării summitului CSI, pentru a mări şansa ca acest summit să fie condus de el.