Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   O lume îmbrăcată în picturi

O lume îmbrăcată în picturi

463-irina-madan-1Visează la o lume îmbrăcată în picturi. Sursa sa de inspiraţie poate fi orice, inclusiv ceea ce pare să nu inspire, cum ar fi o uşă ruginită. Susţine că atunci când o persoană are suficientă încredere în forţele proprii, mai devreme sau mai târziu, îşi va realiza visurile.

Atunci când a fost admisă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, era pasionată şi de jurnalism. Astfel, a decis să facă două facultăţi. Spune că, deşi sunt specialităţi diferite, în cazul ei, acestea o ajută în egală măsură să persevereze. „Jurnalismul m-a ajutat foarte mult. Dacă arta îmi interiorizează trăirile, jurnalismul mă învaţă să le exteriorizez prin comunicare”, spune Irina Madan.

Bluza cu autoportret

Îi place să deseneze de când se ţine minte, însă n-a urmat o şcoală de pictură. Totuşi, ajunsă în clasa a XII-a, a înţeles că vrea să-şi urmeze visul şi să devină designer vestimentar. A urmat câteva cursuri de pictură şi şi-a încercat norocul la AMTAP. „Am luat 7 la examenul de admitere. Pentru mine, a fost o notă foarte înaltă. Practic, nu aveam nicio pregătire şi am reuşit să mă ridic aproape de cei care practicau pictura ani de zile”, îşi aminteşte Irina emoţionată. Ulterior, însă, a fost nevoie să depună multă muncă, ceea ce nu a speriat-o. „Primul an de facultate a fost cel mai dificil. Nu dormeam nopţile, pentru că a doua zi trebuia să prezentăm lucrările. Studenţilor care aveau o pregătire bună le reuşea mai lesne, dar nu am cedat. Când am ajuns în anul II, am remarcat că-mi este deja mult mai uşor”, explică ea cu zâmbet.

Totuşi, recunoaşte că ultimul an de studii nu a fost atât de simplu. „Atunci am creat colecţia pentru examenul de licenţă. Era o mare responsabilitate”, îşi aminteşte Irina Madan. A pregătit o colecţie din cinci modele, fiecare dintre acestea fiind pictat. „Am ales stilul etno naţional, îmbinat cu arhitectura colorată, în special arhitectura veneţiană”, explică designerul. A susţinut examenul universitar cu brio, urmând să cucerească mai departe de una singură piaţa şi viaţa.

A creat întâi o bluziţă pentru sine, pe care şi-a pictat autoportretul. A făcut o poză şi a plasat-o pe reţelele de socializare. Imediat a venit şi prima comandă de la o tânără din Piteşti, după care au urmat altele, numărul comenzilor fiind în continuă creştere. Acum este nevoită să recunoască că nu poate face faţă tuturor solicitărilor.

În prezent, lucrează la o colecţie vestimentară nouă. Îşi pune în aplicare toate abilităţile profesionale. Pictează, brodează şi coase modelele de vestimentaţie pe care tot ea le inventează. Mărturiseşte că nu-i prea place să coase, motiv din care şi-ar fi dorit să coopereze cu cineva pentru această procedură. Şi asta pentru că pictatul îi ia mai mult timp şi este o procedură mai creativă. Dar priveşte profesionist crearea unei piese de vestimentaţie. „Stofa, după ce e pictată, pe verso nu e comodă pentru cel care o îmbracă. De aceea, îi cos căptuşeală naturală, care-i oferă produsului calitate, iar stăpânului confort”, explică tânăra.

463-irina-madan-2Concursuri pentru tineri – cu plată

Ideea unui nou model îi poate veni de oriunde. „Apare pe neaşteptate. Pot să văd, de exemplu, o uşă ruginită, care să mă inspire la o gamă coloristică. Orice te poate inspira”, mărturiseşte Irina. Deocamdată, este la început de cale şi nu-şi permite chiria unui atelier. Astăzi, odaia unde creează este şi atelier, şi salon, şi dormitor. „Mă simt bine aici şi pot să creez uşor acasă. Însă, dacă aş avea un atelier, l-aş putea amenaja, ca atmosfera să fie strict de creaţie, să nu mă sustragă lucrurile din afară”, spune Irina. Clienţii săi sunt, în mare parte, moldovenii care locuiesc peste hotare. Astfel, creaţiile ei sunt deja purtate în Germania, România, SUA.

Irina mărturiseşte că unui tânăr din R. Moldova îi este foarte greu să-şi realizeze visurile, oricât de mult ar lucra la ele. O ştie din propria experientă. „Nu suntem susţinuţi financiar deloc. La toate concursurile a trebuit să achit sume mari de bani pentru participare. Dacă nu participăm, nu putem creşte şi nici să ne facem văzuţi sau auziţi”, punctează tânăra. Pune accent pe faptul ca vestimentaţia pe care o poartă, în mare parte, să fie propria creaţie, însă mărturiseşte că nu are suficient timp pentru sine, atunci când vrea să facă cât mai multe pentru clienţii săi.

A participat la un şir de concursuri atât naţionale, cât şi internaţionale, deseori revenind cu diplome. În noiembrie 2013, a participat la un concurs în Doneţk, unde preşedintele juriului, creatorul de modă Veaceslav Zaiţev, a rămas impresionat de modelele Irinei. S-a întors acasă laureată de gradul I la secţiunea Folk. Pe viitor, şi-ar dori să deschidă propria casă de modă. „Realizez că trebuie să muncesc foarte mult pentru asta şi sunt pregătită s-o fac”, spune tânăra. Visul ei cel mare este ca „toată lumea să fie îmbrăcată în picturi”, mărturiseşte Irina Madan.