Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Consilierii Guvernului cu 70 de…

Consilierii Guvernului cu 70 de grame de pâine

— Alo, redacţia? Vă telefonez de la Scoreni, raionul Străşeni. Sunt pensionară, am 74 de ani.
— Şi de ce plângeţi?
— Am fost azi să cumpăr pâine. Eu de mult timp cumpăr numai pâine sură. M-am dus să cumpăr azi (luni), căci au zis că de la 1 martie se va scumpi, dar au scumpit-o de ieri. Nu-mi venea a crede, am cerut factura. Mi-au arătat-o, o iau de la fabrică cu 4 lei 50 de bani şi o vând cu 5 lei. De ce au scumpit pâinea sură? Cum să trăim noi acum, pensionarii de la sat?
— Nu plângeţi. Şi pâinea albă cât costă?
— Pâinea albă costă tot atâta, dar cântăreşte numai 530 de grame, iar cea sură – 600 de grame. Văd la televizor că la Chişinău se vinde pâine socială, iar la noi o scumpesc. Oare noi nu suntem tot pensionari?

Ascultam lacrimile acestei bătrâne, care nu a mai mâncat pâine albă de ani de zile, doar „sură”, pentru că aşa câştigă 70 de grame de pâine în plus, şi mă gândeam la miile de pensionari care plâng pentru aceleaşi 70 de grame de pâine fără să mai ajungă să vorbească cu o redacţie, cu un primar, cu un Guvern.

În paralel, auzim zilnic tineri din R. Moldova care se plâng de probleme similare cu accesibilitatea pâinii albe pentru pensionari. Tinerii care au mai rămas în Moldova sunt la fel de scumpi pentru acest stat ca şi pâinea pentru doamna Ana de la Scoreni, ei au rămas atât de puţini, şi au atâtea oportunităţi să plece în orice ţară din proxima vecinătate sau în una mai îndepărtată, încât… nici Departamentul de Statistică nu se încumetă să publice datele ultimului recensământ.

În perioada în care avem nevoie stringent de mai mulţi tineri, care să nască mai mulţi copii, ca să aibă cine plăti impozite din care s-ar plăti pensiile celea mici care ajung măcar de pâine „sură” bătrânilor, realităţile economice sunt îndreptate împotriva tinerilor. Pe lângă pâinea care s-a scumpit inclusiv pentru ei, tinerii au mai primit o lovitură – într-o singură săptămână toate produsele pentru îngrijirea copiilor s-au scumpit cu 30-50%. Scutecele, amestecurile lactate, medicamentele de primă necesitate pentru copii – sunt mult mai scumpe, chiar dacă niciodată nu au fost destul de ieftine. Cunosc familii cu copii gemeni care măsoară laptele praf pentru cei mici aşa cum măsoară doamna Ana cele 70 de grame de pâine.

Ceea ce li se întâmplă pensionarilor, părinţilor cu copii mici, persoanelor cu oportunităţi financiare limitate nu e doar din cauza sărăciei bugetare şi a depopulării. E vorba de deficit de acţiuni guvernamentale. Moldova are în prezent toate serviciile de protecţie a consumatorului create deja, cu sprijinul autorităţilor europene. Şi aceste autorităţi publice ar fi trebuit să reacţioneze din prima zi a creşterii agresive a preţurilor. Internetul e plin de declaraţii, fotografii şi documente despre creşterea criminală şi neargumentată a preţurilor cu 30-50% într-o singură noapte, şi aceeaşi lipsă criminală de reacţii. Nu s-a interesat nicio instituţie de stat de ce au crescut preţurile în câteva ore, chiar dacă nimeni nu a introdus bobiţe de aur în scutece pentru copii şi diamante în ceainicele electrice, fiind absolut clar că acestea nu au fost importate în noaptea cu pricina. La această etapă, intervenţia serviciilor de protecţie a consumatorilor era deja imposibilă fără intervenţia CNA şi a Procuraturii Generale, dar nu s-a întâmplat nimic.

Tocmai în momentul în care cetăţenii se considerau abandonaţi, premierul Gaburici a ieşit miercuri cu o declaraţie despre necesitatea controlului preţurilor. M-am mirat că un exponent al unui business liber până ieri, vine acum cu o declaraţie rigidă despre controlul preţurilor. Nu preţurile ar trebui controlate, ci abuzurile. Şi asta ar fi mai clar dacă printre consilierii guvernamentali s-ar regăsi doamna Ana de la Scoreni şi familia cu gemeni care măsoară laptele cu linguriţa.