Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Celor morţi de gripă în…

Celor morţi de gripă în sec. XXI

Nu am mai auzit ca, zilnic, în R. Moldova, cineva să moară de gripă. Murea lumea de bătrâneţe, de cancere sau de maladii cardiovasculare, de tuberculoză, dar nu atât de subit ca de gripă. În 2015, însă, seară de seară ştirile ne aduc câte cel puţin un mort de gripă. Femei tinere, bărbaţi în floarea vârstei… De obicei, mor în spitale, după o internare de mai multe zile. Sunt şi dintre cei care mor acasă, după ce sunt vizitaţi de medici şi, potrivit rudelor, respectă recomandările lor.

Toţi aceşti morţi de gripă lasă multă durere, tristeţe, suferinţă, dar şi nedumerire în urma lor. Cum poţi să fii internat timp de două săptămâni într-un spital din Chişinău şi, până la urmă, să nu poţi fi salvat de gripă? Cum să mori de gripă la 36 de ani, când viaţa e cea mai frumoasă, iar în faţă ai atâtea clipe care rămân netrăite? Cum să mori de gripă la 30 de ani, lăsând în urmă nişte copii orfani, care, în scurt timp, nu vor mai şti de mamă? Cum să mori de gripă într-o bună dimineaţă, după ce, în ajun, echipa Salvării te-a vizitat acasă, ţi-a acordat primul ajutor şi a constatat că poţi fi tratat la domiciliu? O singură noapte a despărţit concluziile acelor medici de moartea avocatului Mihai Conţescu, de 42 de ani.

În toate cazurile de deces, medicii susţin că, de fapt, aşa a fost să fie, că nu au putut fi salvaţi, că aveau boli cronice complementare, că s-au adresat târziu după ajutor, că nu au respectat recomandările. Toate o fi fiind adevărate, dar nimeni, totuşi, nu se încumetă să spună că, degrabă, în condiţiile unei sănătăţi generale precare, cetăţenii R. Moldova ar putea muri nu doar de gripă, ci de la vreun panariţiu, stomatită sau de la vreo carie dentară. Ce am în vedere? De ani de zile, foarte puţini dintre noi, cetăţenii R. Moldova, reuşim să investim resurse cuvenite în sănătate. Cine mai merge la controale periodice? Cine mănâncă zilnic „5 fructe şi legume proaspete”, aşa cum ne recomandă o campanie de publicitate, cheltuind sume enorme de bani pe spotul produs şi pus pe post la diferite televiziuni? Cine nu a uitat de vitamine preţioase, care au devenit extrem de scumpe în farmacii, astfel încât şi le pot permite, probabil, doar bancherii? Cine beneficiază de odihnă sănătoasă? Dar de mâncare de calitate, care nu te îmbolnăveşte? Nu doar sărăcia, ci şi calitatea produselor, a medicamentelor, condiţiile de viaţă, stresurile ne fac tot mai puţin rezistenţi chiar şi în faţa unor maladii banale, la prima vedere.

Periodic, medicii ne mai recomandă că putem scăpa de viroze, spălându-ne cât mai des pe mâini, purtând măşti protectoare, consumând multe ceaiuri şi vitamine. O fi fiind adevărat, dar câţi dintre noi au timp şi resurse să facă asta?

Şi mai complicat e în cazul celor bolnavi. O vizită la medic, fără o înscriere prealabilă, e aproape imposibilă. Preparatele antivirale recomandate, în cazul în care aţi ajuns, totuşi, la medic, costă foarte scump, şi ele nu sunt compensate de Poliţele de Asigurări. Chiar şi antipireticele sunt o problemă deseori, în special pentru pensionarii care numără fiecare bănuţ. Să nu mai amintim de respectarea unui regim adecvat de tratament la spital sau la domiciliu, pe care mulţi nu şi-l pot permite de teamă să nu rămână fără un loc de muncă.

Până la urmă, şi soarta bolnavilor, chiar dacă e grea, e mai puţin complicată decât a celor decedaţi şi a familiilor acestora. Nu că moartea ar fi un lux, dar pentru că nu există despărţiri mai dureroase decât cele cauzate de moarte. Pare cel puţin stupid să mori de gripă în secolul 21, când cercetătorii au descoperit că celulele falciforme pot fi utilizate la atacarea tumorilor rezistente la tratament, au dezvoltat un analizor al aerului expirat prin care pot depista cancerul gastric, fără a efectua tradiţionalele endoscopii, iar Deborah Persaud a anunţat primul caz documentat al unui copil vindecat de HIV. Toate astea, însă, nu par a fi descoperite şi pentru noi.