Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ „Mai sunt partide cu…

VIDEO „Mai sunt partide cu care să ne unim. O să găsim ieșire din situație”. Susținătorii lui Șor, despre (ne)constituționalitatea partidului

Luni, 19 iunie 2023, susținătorii Partidului Șor au protestat la Curtea Constituțională. Instanța a hotărât că Partidul Șor este neconstituțional. Sesizarea împotriva formațiunii a fost depusă de Guvern.  Ziarul de Gardă a discutat cu unii dintre ei, înainte de hotărârea Curții Constituționale.

Vrem să susținem Partidul Șor, că el e pentru popor. Și gata! Constituția nimeni nu trebuie s-o calce în picioare, noi poporul suntem, noi facem Constituția, dar nu ei să ne calce în picioare pe noi. Nu-i frumos! Noi suntem Partidul Șor, am fost, și o să fim! Ia, uite, Partidul Șor! Pentru popor!

ZdG: Dar el a fost condamnat în furtul miliardului. Ilan Șor.

Nu a furat el. Atunci el abia venise la lucru, în 2014 la 27 martie Maia Sandu a iscălit la trei bănci. Eu nu pot tăcea, răcnesc într-aiurea! Ea a iscălit astea. Și Leancă a furat, și Filat, și Grosu.

ZdG: Dar este hotărâre de judecată, care spune că Ilan Șor e vinovat. 

Nu-i vinovat! Poporul „reșăște” (decide, n.r.) cine-i vinovat!”, a spus o femeie, susținătoare fidelă a Partidului Șor, pe care am observat-o la mai multe proteste ale formațiunii.

Iar o vorbitoare de limbă rusă susține că în R. Moldova „suntem slavoni”.

„Vă spun că ies aici ca să susțin democrația, drepturile omului, care în prezent în Moldova… Suntem o țară multinațională. Suntem slavoni, în primul rând, și avem nevoie de pace în țară. Și acesta e unicul partid care apără drepturile omului și datorită acestor oameni la noi în țară încă nu s-a început războiul.

ZdG: Dar majoritatea oamenilor din Moldova nu sunt slavoni. Știți că noi nu suntem toți slavoni, poate dumneavoastră sunteți.

Cu atât mai mult. Suntem o republică multinațională și cu toții trebuie să avem aceleași drepturi. Dar pe noi ne instigă unul împotriva altuia. Iată, provocatorii plătiți ne spun în ce limbă să vorbim, pe cine să susținem. Eu sunt aici pentru drepturile omului. Aici locuiesc și ucraineni, și georgieni, și armeni și cu toții trebuie să prietenim, trebuie să fie pace. 

ZdG: Cineva vă împiedică? 

Da, pentru că mi se interzice să vorbesc rusește.

ZdG: Cine vă interzice?

Mie mi se interzice…

ZdG: Cine?

Eu simt agresiune împotriva mea și împotriva familiei mele”.

Un bărbat spune că o să se găsească „o ieșire din situație” pentru Partidul Șor declarat neconstituțional.

„ZdG: Ce se întâmplă dacă Partidul Șor este scos în afara legii sau este declarat neconstituțional?

Mai sunt partide care o să ne unim cu dânșii. O să găsim vreo ieșire din situație.

ZdG: Ilan Șor e condamnat pentru furtul miliardului. Asta tot vă face în continuare să-l susțineți?

Bine, dar, știți cum se spune: Не пойман, не вор („Dacă nu a fost prins, nu este hoț”, n.r.).

ZdG: Tocmai, că a fost prins. 

El a fost prins, dar … Cu ce scop a luat el? Chiar dacă și a luat banii ăștia, chiar dacă, cum zic alții, că el a luat banii, el a furat, el mai mult de-amu a investit în Moldova asta, decât s-au furat banii aceia. Eu așa mă gândesc. 

ZdG: Unde anume a investit el așa mult?

Iaca, m-am uitat în OrheiLand cum l-a făcut el. L-a făcut foarte frumos, e gratuit acolo tot.

ZdG: A făcut din banii lui?

Posibil, a făcut și din banii  lui, dar posibil, a făcut și din banii statului pe care i-a luat el. Dar, știți cum, toți care vin, toți iau câte oleacă”.