Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Voci din 12 raioane:…

VIDEO Voci din 12 raioane: Ce i-ar motiva pe cetățenii R. Moldova să rămână acasă și să dezvolte țara împreună?

În 2023, reporterii Ziarului de Gardă au fost în 12 raioane pentru a documenta teme de interes public. Pe lângă scrierea articolelor, jurnaliștii ZdG au discutat cu localnicii despre motivele care i-ar face să rămână acasă și să construiască o țară prosperă împreună. Majoritatea oamenilor au menționat că pentru a nu pleca din țară este nevoie de salarii mai mari și condiții de viață mai bune. 

Raionul Cantemir: să fie piețe pentru producători

„Ca o familie tânără să rămână în țară, trebuie să aibă un salariu bun. Bineînțeles, pentru un lucru bine plătit trebuie cunoștințe să aibă, să învețe la universități, la colegii sau școlile profesional-tehnice”, susține un locuitor al raionului Cantemir.

„Să fie piețe pentru producători. De aici ne-am simți mai ușor când vindem, dar așa, mulți s-au plâns de treaba asta, că ai marfă și îți e frică s-o vinzi”, afirmă un producător autohton din raionul Cantemir.

„Să deschidă din nou fabrici, să aibă lumea unde lucra, dar așa, cu sapa și toporul nu poți face nimic”, crede o femeie din același raion. 

Raionul Edineț: trebuie investiții, să fie deschise businessuri noi

„Propriu-zis, trebuie investiții, să fie deschise businessuri noi, ca oamenii să fie atrași să muncească acasă. De ce se duc de aici? N-au lucru pe loc”, spune un tânăr din Edineț.

„Ceea ce i-ar ține pe oameni aici sunt salariile mari și prețuri bune în magazine. Oamenii nu pleacă din cauza la ceva bun, pleacă că este rău în țară”, susține o locuitoare a raionului Edineț.

„De schimbat guvernarea, nu vedeți cum trăim?”, se întreabă un bărbat din Edineț. 

Raionul Șoldănești: trebuie întreprinderile de restabilit

„Ce ține de medicină, lasă mult de dorit. Chiar acum eu sunt după operație și am comparat deservirea în Chișinău și deservirea locală. Acolo (la Chișinău. n.r.) este o performanță, o curățenie, o atârnare omenească, chiar începând de la servitoare și până la medic. Dar aici, soțul am vrut să-l duc la spital, el a spus că mai bine rămâne acasă flămând, neîngrijit, dar nu se duce la spitalul din localitate”, povestește o pensionară din Șoldănești. 

„Trebuie întreprinderile de restabilit. Înainte tânărul se angaja la întreprindere, îi făceau casă, îi dădeau salariu, copilul mergea gratis la grădiniță, la școală, era altceva”, își aduce aminte un locuitor al raionului Șoldănești.

„N-ai unde lucra și cu ce trăi, cum să ne unim?”, se întreabă o femeie din Șoldănești.

Raionul Cimișlia: să fie pus în capul mesei meseriașul, valorile tinere, principiile și viziunile europene

„Eu cred că noi avem foarte mult de lucru la capitolul educație. Când spun despre educație, nu mă refer la școală, dar mă refer la educația societății într-un spirit anume, educație civică, educație patriotică și nu în ultimul rând, educația copiilor mici și maturilor. Eu vin din domeniu și eu cred că educația este cel mai slab susținută și este subfinanțată. Prea puțină atenție i se acordă. Și nu conștientizăm că, de fapt, de la educație totul începe”, susține o locuitoare a orașului Cimișlia. 

„Să fie pus în capul mesei meseriașul, valorile tinere, principiile și viziunile europene. Chiar dacă în slogan ele ar fi promovate, deseori în practică ne întâlnim cu tocmai viceversa. Tinerii să fie motivați și mai ales, să fie școliți în afară, de unde să se întoarcă cu experiență, să fie «capturați» din prima, să li se facă oferte de necombătut”, spune un bărbat din același raion. 

„Salariile, la sigur. Tinerii, toți care pleacă peste hotare, se duc acolo pentru că au salarii care își permit să aibă o locuință, își permit să meargă la o odihnă” afirmă un tânăr din raionul Cimișlia.

Raionul Cahul: ca și popor creștin, noi am deviat de la adevăratul sens al creștinismului

„Eu cred că valorile ar trebui să fie schimbate, știți? Dar, ca și popor creștin, noi am deviat de la adevăratul sens al creștinismului. Nu ne mai stimăm, nu ne mai iubim”, afirmă un bărbat din Cahul. 

„Salariile să fie mari și stabile, nu patru mii. Ce faci tu cu patru mii?” se întreabă un alt locuitor al raionului.

„Dacă ar fi salarii și locuri de muncă, nimeni nu s-ar duce, dar așa, se despărțesc de familii”, constată o femeie din raionul Cahul.

Raionul Drochia: dacă ne-am gândi mai mult la generațiile viitoare, cred că asta ne-ar face să revenim acasă

„Cred că dacă ne-am gândi mai mult la generațiile viitoare, cred că asta ne-ar face să revenim acasă. Problemele se rezolvă atunci când suntem împreună”, crede un locuitor din raionul Drochia. 

„Locuri de lucru, în primul rând, și ar fi bine să fie mai puține controale pentru afaceri”, afirmă o femeie din același raion. 

„Păi, evident, salarii bune, trai decent. Asta e, dar traiul îl facem noi cu mâinile noastre, dar salariile nu le putem face noi”, susține o altă femeie din raionul Drochia.

Raionul Rezina: între moldoveni există tare multe păreri și viziuni

„În primul rând, moldovenii între ei trebuie să se unească, pentru că între moldoveni există tare multe păreri și viziuni și se sfădesc între ei și asta e cel mai rău. În al doilea rând, noi avem o conducere nu prea bună, nu-i prea competentă și asta nu-i în interesul tinerilor”, crede un bărbat din Rezina. 

„Salarii și un loc de lucru, dar așa vedeți că pleacă tineretul”, afirmă un bărbat din același raion.

„Dacă ai de lucru, n-ai motive să pleci”, susține o altă locuitoare a raionului. 

Raionul Fălești: mai multe posibilități să înveți

„Eu consider că ar trebui să fie mai multe locuri în universități și mai multe posibilități să înveți, pentru că, de exemplu, nu este specialitatea la care eu aș dori să învăț în Moldova, de aceea eu va trebui să plec peste hotare, din păcate. Eu aș dori să rămân și să-mi continui studiile în Moldova”, susține o tânără din Fălești. 

„Ar trebui întâi să schimbăm cultura. Noi singuri suntem de peste hotare, stabiliți acolo și lasă de dorit toate manierele moldovenești ale populației noastre. Sunt brutali, nu știu, din cauza sărăciei cred că. Față de altă țară din Europa, de unde venim noi, lumea acolo e mai liniștită, e mai amabilă, mai sufletistă aș spune. Aici nu, aici e cu răutate. Acolo e altfel”, constată o femeie din raionul Fălești. 

„Ca să fie uniți, trebuie să fie pe aceeași undă. Nu ca și broasca, racul și știuca, când fiecare se gândește la interesele proprii”, zice o altă locuitoare a raionului.

Raionul Călărași: sper foarte mult ca să ne maturizăm ideile și gândirea noastră, să nu ne tot plângem

„Sper foarte mult ca să ne maturizăm ideile și gândirea noastră, să nu ne tot plângem, pentru că am observat în acești opt ani de când am revenit în țară că tare ne mai place să bocim că e greu, că sunt probleme. Da, este adevărat, dar orice problemă poate fi rezolvată, poate fi abordată pozitiv și totul depinde de noi și atitudinea noastră”, susține o angajată a muzeului din Călărași. 

„De investit în tineret mai mult, pentru dezvoltarea lor, pentru că ei sunt viitorul”, remarcă o femeie din același oraș. 

„Locul de muncă e principalul pentru om. Dacă o să fie economia mai dezvoltată și salariile mai mari”, crede un bărbat din raionul Călărași. 

Raionul Glodeni: foarte multe documente inutile, care trebuie adunate și necesită timp, foarte mulți nervi pierduți

„Avem multă birocrație pentru afaceri, foarte multe documente inutile, care trebuie adunate și necesită timp și foarte mulți nervi pierduți”, afirmă o tânără din raionul Glodeni. 

„Principala problemă a Moldovei sunt salariile”, spune un bărbat din raion.

„Ca să rămâi în țară trebuie salarii și pensii bune, dar așa, cu scumpetea și traiul acesta e greu”, constată o pensionară din Glodeni. 

Raionul Rîșcani: mai multă atenție să le fie acordată la producătorii noștri autohtoni

„Mai multă atenție să le fie acordată la producătorii noștri autohtoni. Dar la noi vin investitorii, deschid ceva și tot profitul se duce acolo de unde au venit. Dar mai bine ar face unele scutiri fiscale pentru ai noștri”, crede o pensionară din raionul Rîșcani. 

„Trebuie loc de muncă, salarii normale, ca lumea să poată să rămână aici, nu să plece peste hotare. Copiii lasă părinții și se duc, dar părinții îmbătrânesc, mai trebuie ajutor”,  remarcă o femeie din raion.

„Trebuie locuri de muncă la noi acasă, dar dacă nu sunt, oamenii sunt nevoiți să plece”, zice un alt locuitor al raionului.

Raionul Căușeni: locuri de muncă bine plătite și o guvernare cumsecade

„Lumea pleacă din motivul salariului, nu are cu ce să-și întrețină familia și chiar dacă este acolo un loc de muncă, nu este plătit suficient și de aceea ei și pleacă în alte țări”, afirmă o femeie din raionul Căușeni. 

„Să avem locuri de muncă bine plătite și o guvernare cumsecade, care să facă ceva pentru lume, atunci cred că o să fie și Moldova unită”, spune o femeie din același raion.
„Să fie mai harnici. Să aibă lumea dorință să lucreze. Să se dezvețe să se plângă, de lucru este, numai că sunt cam leneși oamenii”, crede un bărbat din Căușeni.