• VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor din ultima săptămână

  VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor din ultima săptămână
  10 aprilie 2021 | 10:39

  Mai nou în Republica Moldova sunt răpiți oameni de către servicii secrete străine, ale noastre spunând că nu sunt implicate în asta, alții sunt stropiți cu verde de briliant pentru că, prin șmecherie, s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar foști președinți de țară spun că răpirea și expulzarea profesorilor turci în 2018, caz pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO, s-a făcut „civilizat” și „cu respectarea procedurilor”. 

  Sâmbăta trecută, judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, care se ascundea în R. Moldova de autorităţile de la Kiev, a fost răpit și dus într-o direcție necunoscută. Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare în răpirea acestuia, în timp ce serviciile secrete din Ucraina evită să comenteze cazul. 

  Pe această întâmplare s-au expus multe persoane politice de la Chișinău, una dintre ele fiind și fostul președinte al țării, Igor Dodon. Făcând o paralelă cu răpirea judecătorului ucrainean, Dodon susține că expulzarea în Turcia a profesorilor de la liceul „Orizont” a fost făcută „civilizat” și cu „respectarea anumitor proceduri”.

  Judecătorul ucrainean se afla pe teritoriul Republicii Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de autoritățile de la Kiev de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari, pe care a ascuns-o în borcane și a îngropat-o în grădină, și care se judecă cu autoritățile de la Chișinău pentru obținerea azilului politic.

  În cazul răpirii judecătorului ucrainean, la Chișinău a fost reținută o persoană, iar în Parlament a fost constituită o comisie specială care va investiga cazul. 

  În încercarea de a-i pedepsi pe cei care, prin șmecherie, se vaccinează împotriva COVID-19, un reprezentant al Partidului condus de Gheorghe Cavcaliuc l-a stropit cu verde de briliant peste față pe vicepreședintele raionului Sângerei Tudor Tutunaru.

  În timp ce Procuratura a inițiat două cauze penale pentru „huliganism” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, cei din partidul lui Cavcaliuc spun că vor continua să îi pedepsească pe cei care se imunizează împotriva COVID-19 cu ajutorul rudelor și cumetrilor.

  Pe cazul stropirii cu verde de briliant a lui Tutunaru, Procuratura raionului Sângerei l-a reținut pe președintele organizației teritoriale a formațiunii politice PACE și l-a recunoscut și audiat în calitate de bănuit pe un alt membru al formațiunii politice. În același timp, un alt membru al partidului, care a fost citat la Procuratură, s-a îmbolnăvit și este internat în spital.

  Decizia de a institui stare de urgență pentru 60 de zile a fost contestată la Curtea Constituțională, de către deputatul Octavian Țicu.

  Iar vineri Comisia pentru Situații Excepționale și-a anulat câteva dintre deciziile aprobate acum o săptămână. Acum sunt permise plimbările în parcuri și zonele de agrement, iar prezentarea la vamă a rezultatului negativ la testul anti COVID-19 nu mai este obligatorie.

  Apropo, în contextul obligativității prezentării rezultatului negativ la test, moldovenii au dezvoltat o întreagă schemă de business. Ziarul de Gardă a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului.

  În procesul de investigare al subiectului, Ziarul de Gardă a constatat că certificate cu rezultate false la COVID-19 sunt scoase din mai multe instituții medicale publice și private. Mai mult, în scheme ar fi implicate și agenții de turism, în condițiile în care foaia de vacanță, obligatoriu, trebuie să conțină și rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. 

  Dacă nu ați reușit să vedeți investigația, o găsiți pe zdg.md, dar și pa canalul nostru de Youtube. 

  Mai nou, Igor Dodon a folosit incinta Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă pentru a-și înregistra unul din episoadele emisiunii sale.

  Cei de la Ministerul Afacerilor Externe s-au autosesizat, au solicitat explicații din partea misiunii diplomatice și au emis o circulară în care se atenționează că sediile misiunilor diplomatice nu pot fi folosite în scopuri politice, iar spațiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziția politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii.

  Tot în această săptămână judecătorul Serghei Lazari a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial, în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare. Magistratul este vestit pentru faptul că își ascundea fața în timpul pronunțării sentințelor.

  Iar judecătoarea Maria Tertea reținută acum câteva săptămâni în flagrant cu mită s-a mai ales cu o cauză penală.

  Susținând că are influență asupra procurorilor, magistrata ar fi estorcat de la conducătorul unei firme o mie de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele respectivului agent economic.

  Fiți atenți pe ce platforme achiziționați bilete avia, pentru că mai multe carduri au fost blocate, după ce băncile comerciale din Republica Moldova au fost anunțate despre un „atac cibernetic” asupra unei companii, care furnizează servicii pentru transportul aerian. 

  Mai multe detalii despre schemă, citiți pe zdg.md.La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Concurenței, condus de fostul deputat Marcel Răducan, a anunțat că ar fi destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată în R. Moldova.

  Membrii Consiliului au constatat că acesta activa pe piața produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, aplicând cea mai mare amendă din istoria instituției: 91 de milioane de lei pentru patru agenți economici din domeniu.

  Ce nu declară însă reprezentanții Consiliului Concurenței este interesul din acest domeniu pe care-l are chiar președintele instituției, Marcel Răducan. 

  Într-un dosar pe zdg.md aflați mai multe detalii despre ce se află în spatele celei mai mari amenzi din istoria Republicii Moldova pentru înțelegere de cartel.

  Iar un grup de experți din România a solicitat Guvernului de la București să includă toți cetăţenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. Experții au lansat și o petiție în acest sens.

  În același timp, deputații moldoveni se pregătesc să fie vaccinați împotriva COVID-19, fiind făcută și o listă în acest sens

  La 7 aprilie s-au împlinit 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, iar pe platforma Ziarului de Gardă găsiți un interviu cu Dragoș Boboc, copilul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009, în PMAN.

  La 7 aprilie s-au împlinit 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, iar pe platforma Ziarului de Gardă găsiți un interviu cu Dragoș Boboc, copilul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009, în PMAN. 

  De asemenea găsiți o sinteză a privind dosarele în care Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție au apelat pentru dreptate la Înalta Curte de la Strasbourg, dar și de ce autoritățile eșuează repetat în achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore