Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor din ultima săptămână

Mai nou în Republica Moldova sunt răpiți oameni de către servicii secrete străine, ale noastre spunând că nu sunt implicate în asta, alții sunt stropiți cu verde de briliant pentru că, prin șmecherie, s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar foști președinți de țară spun că răpirea și expulzarea profesorilor turci în 2018, caz pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO, s-a făcut „civilizat” și „cu respectarea procedurilor”. 

Sâmbăta trecută, judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, care se ascundea în R. Moldova de autorităţile de la Kiev, a fost răpit și dus într-o direcție necunoscută. Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare în răpirea acestuia, în timp ce serviciile secrete din Ucraina evită să comenteze cazul. 

Pe această întâmplare s-au expus multe persoane politice de la Chișinău, una dintre ele fiind și fostul președinte al țării, Igor Dodon. Făcând o paralelă cu răpirea judecătorului ucrainean, Dodon susține că expulzarea în Turcia a profesorilor de la liceul „Orizont” a fost făcută „civilizat” și cu „respectarea anumitor proceduri”.

Judecătorul ucrainean se afla pe teritoriul Republicii Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de autoritățile de la Kiev de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari, pe care a ascuns-o în borcane și a îngropat-o în grădină, și care se judecă cu autoritățile de la Chișinău pentru obținerea azilului politic.

În cazul răpirii judecătorului ucrainean, la Chișinău a fost reținută o persoană, iar în Parlament a fost constituită o comisie specială care va investiga cazul. 

În încercarea de a-i pedepsi pe cei care, prin șmecherie, se vaccinează împotriva COVID-19, un reprezentant al Partidului condus de Gheorghe Cavcaliuc l-a stropit cu verde de briliant peste față pe vicepreședintele raionului Sângerei Tudor Tutunaru.

În timp ce Procuratura a inițiat două cauze penale pentru „huliganism” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, cei din partidul lui Cavcaliuc spun că vor continua să îi pedepsească pe cei care se imunizează împotriva COVID-19 cu ajutorul rudelor și cumetrilor.

Pe cazul stropirii cu verde de briliant a lui Tutunaru, Procuratura raionului Sângerei l-a reținut pe președintele organizației teritoriale a formațiunii politice PACE și l-a recunoscut și audiat în calitate de bănuit pe un alt membru al formațiunii politice. În același timp, un alt membru al partidului, care a fost citat la Procuratură, s-a îmbolnăvit și este internat în spital.

Decizia de a institui stare de urgență pentru 60 de zile a fost contestată la Curtea Constituțională, de către deputatul Octavian Țicu.

Iar vineri Comisia pentru Situații Excepționale și-a anulat câteva dintre deciziile aprobate acum o săptămână. Acum sunt permise plimbările în parcuri și zonele de agrement, iar prezentarea la vamă a rezultatului negativ la testul anti COVID-19 nu mai este obligatorie.

Apropo, în contextul obligativității prezentării rezultatului negativ la test, moldovenii au dezvoltat o întreagă schemă de business. Ziarul de Gardă a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului.

În procesul de investigare al subiectului, Ziarul de Gardă a constatat că certificate cu rezultate false la COVID-19 sunt scoase din mai multe instituții medicale publice și private. Mai mult, în scheme ar fi implicate și agenții de turism, în condițiile în care foaia de vacanță, obligatoriu, trebuie să conțină și rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. 

Dacă nu ați reușit să vedeți investigația, o găsiți pe zdg.md, dar și pa canalul nostru de Youtube. 

Mai nou, Igor Dodon a folosit incinta Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă pentru a-și înregistra unul din episoadele emisiunii sale.

Cei de la Ministerul Afacerilor Externe s-au autosesizat, au solicitat explicații din partea misiunii diplomatice și au emis o circulară în care se atenționează că sediile misiunilor diplomatice nu pot fi folosite în scopuri politice, iar spațiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziția politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii.

Tot în această săptămână judecătorul Serghei Lazari a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial, în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare. Magistratul este vestit pentru faptul că își ascundea fața în timpul pronunțării sentințelor.

Iar judecătoarea Maria Tertea reținută acum câteva săptămâni în flagrant cu mită s-a mai ales cu o cauză penală.

Susținând că are influență asupra procurorilor, magistrata ar fi estorcat de la conducătorul unei firme o mie de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele respectivului agent economic.

Fiți atenți pe ce platforme achiziționați bilete avia, pentru că mai multe carduri au fost blocate, după ce băncile comerciale din Republica Moldova au fost anunțate despre un „atac cibernetic” asupra unei companii, care furnizează servicii pentru transportul aerian. 

Mai multe detalii despre schemă, citiți pe zdg.md.La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Concurenței, condus de fostul deputat Marcel Răducan, a anunțat că ar fi destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată în R. Moldova.

Membrii Consiliului au constatat că acesta activa pe piața produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, aplicând cea mai mare amendă din istoria instituției: 91 de milioane de lei pentru patru agenți economici din domeniu.

Ce nu declară însă reprezentanții Consiliului Concurenței este interesul din acest domeniu pe care-l are chiar președintele instituției, Marcel Răducan. 

Într-un dosar pe zdg.md aflați mai multe detalii despre ce se află în spatele celei mai mari amenzi din istoria Republicii Moldova pentru înțelegere de cartel.

Iar un grup de experți din România a solicitat Guvernului de la București să includă toți cetăţenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. Experții au lansat și o petiție în acest sens.

În același timp, deputații moldoveni se pregătesc să fie vaccinați împotriva COVID-19, fiind făcută și o listă în acest sens

La 7 aprilie s-au împlinit 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, iar pe platforma Ziarului de Gardă găsiți un interviu cu Dragoș Boboc, copilul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009, în PMAN.

La 7 aprilie s-au împlinit 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, iar pe platforma Ziarului de Gardă găsiți un interviu cu Dragoș Boboc, copilul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009, în PMAN. 

De asemenea găsiți o sinteză a privind dosarele în care Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție au apelat pentru dreptate la Înalta Curte de la Strasbourg, dar și de ce autoritățile eșuează repetat în achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19.