Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Măștile - o afacere…

VIDEO Măștile – o afacere sau o formă de protecție?

Din 15 mai, măștile au devenit un accesoriu obligatoriu pe întreg teritoriul R. Moldova.  Atunci, autoritățile au impus obligativitatea populației de a purta măști de protecție în transportul public, în spațiile publice închise, dar și în cele semi-închise sau deschise, unde nu sunt condiții de respectare a distanței fizice de un metru. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a venit cu recomandarea ca oamenii să utilizeze pentru protecția personală, în principal, două tipuri de măști: măștile de unică folosință (chirurgicale) și măștile textile, care pot fi reutilizate. 

Totuși, o parte dintre cetățeni consideră că obligativitatea măștilor ar fi impusă de interese financiare ale farmaciștilor sau guvernării. Sunt oare măștile o povară financiară sau o formă de protecție?

Medicii susțin că indiferent de tipul măștilor, acestea sunt eficiente doar în combinație cu respectarea regulilor de igienă și distanțare socială.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă că masca medicală să fie plasată „cu grijă peste nas și față și să fie ținută aproape, pentru a reduce spațiul dintre față și masca”, să se evite atingerea ei în timpul purtării și să fie aruncată când se umezește. 

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește ca atunci când masca este îndepărtată să nu se atingă partea din față, ci cordeluțele care se atașează de urechi. 

Când porți o masca medicală/ chirurgicală asigură-te că: 

Masca se potrivește pe față. 

Elasticele sau șnururile trebuie poziționate corect astfel încât să mențină masca fermă. 

Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia. 

Masca nu trebuie atinsă cu mâinile, pentru că eficientă protecției este afectată.