Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Bucuria Paștelui. Să renunți…

VIDEO „Bucuria Paștelui. Să renunți la lucruri mărunte și să vezi lucrurile esențiale”. Etnografa Varvara Buzilă, la Podcast ZdCe

De sărbătoarea Învierii, vă invităm la o ediție specială a Podcastului ZdCe, dedicată tradițiilor de Paște. Invitată este Varvara Buzilă, cercetătoare și folcloristă, șefa Secției Etnografie, de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Varvara Buzilă povestește care sunt tradițiile în diferite regiuni ale R. Moldova, cum au fost afectate acestea în perioada sovietică și care dintre ele s-au pierdut.

Să renunți la lucruri mărunte și să vezi lucrurile esențiale. Lucrurile esențiale care, de fapt, presupun valori esențiale”, a subliniat cercetătoarea, referindu-se la simbolismul sărbătorilor de Paște.

Varvara Buzilă și-a amintit și despre cum se sărbătorea Paștele în copilăria sa din perioada sovietică, atunci când multe biserici au fost închise. „Ca să ajungem la biserică, vă spun, copii fiind, urcam un deal foarte înalt de lângă satul nostru, de la capătul satului nostru, Priporos îi spunem noi. Când călcai în stâncă, piciorul îți intra ca într-o gheată de piatră. Așa urcam noi în zorii zilei sau seara târziu, ca să ajugem la Înviere”.

Varvara Buzilă este o cunoscută cercetătoare din R. Moldova în domeniul etnografiei, având ca obiect de studiu tradițiile și obiceiurile românești, portul popular, îndeletnicirile meșteșugărești, pâinea ca produs alimentar și ca simbol, arta și tradițiile, etc.