Conflicte interne la CSM. Arbitru – Curtea Constituțională

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție responsabilă de numirea și promovarea judecătorilor, dar și de buna funcționare a sistemului judecătoresc din R. Moldova, intră, din nou, într-o perioadă de incertitudine după ce doi deputați au cerut Curții Constituționale (CC) declararea neconstituționalității modificărilor legislative care au dus la crearea actualei componențe a CSM.
Sesizarea celor doi deputați este susținută și de unii membri ai CSM, șase la număr, aleși din rândul judecătorilor. Aceștia consideră că patru membri ai CSM, aleși de Parlament din rândul profesorilor de drept, au fost numiți pe criterii politice. Un alt element nou, care poate genera schimbări în CSM, este recenta cerere a unui fost membru de a fi repus în funcție, după ce, acum un an, acesta și-a depus demisia.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.