Principală  —  Blog  —  Podcast ZdG   —   Podcast ZdCe cu ministra Justiției,…

Podcast ZdCe cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. „Nu înseamnă că noi trebuie să revizuim reforma totalmente, deoarece cuiva nu-i place”

Sistemul de justiție din R. Moldova pare să se afle astăzi într-un impas serios, într-o criză fără precedent, în contextul unui Consiliul Superior al Magistraturii nefuncțional, al demisiilor prezentate de către majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și al unor confruntări între magistrați și guvernanți în ceea ce privește curățarea sistemului prin evaluare externă. Invitata acestei ediții Podcast ZdCe este Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției.

Ea a negat faptul că judecătorii nu ar fi fost consultați în legătură cu reformele inițiate de guvernare, subliniind că acestea vor continua, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor.

Podcast ZdCe poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privit pe canalul nostru de Youtube.

Faptul că uneori judecătorii au opinii conceptuale diferite față de unele proiecte de legi, asta nu înseamnă că consultarea este mimată, dacă nu a fost luată în considerare opinia lor. Orice opinie care a fost vociferată, inclusiv de judecători, în ședințele noastre, în consultările publice care au avut loc, a fost discutată, analizată, argumentată, contra-argumentată. Dar dacă nu s-a luat în considerare, asta nu înseamnă că consultarea a fost mimată. Faptul că tu nu ești de acord cu o poziție care a fost asumată de către Guvern cu privire la necesitatea de a se apela la niște exerciții extraordinare mai dure, asta nu înseamnă că noi trebuie să revizuim reforma totalmente, deoarece cuiva nu-i place”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Ea a admis că autoritățile nu au anticipat demisiile în lanț ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție.

Noi am anticipat că vor fi unele demisii, dar nu am anticipat că vor fi demisii într-un lanț și într-un mod concertat, în același timp. Mai ales că proiectul de lege nu era pe agenda guvernului, era încă în proces de finalizare. Pe de o parte, a fost ca un semnal de rezistență, de protest față de legea Curții Supreme de Justiție, dar eu cred că, în mare parte, demisiile au fost cauzate de primele decizii adoptate de către Comisia Pre-Vetting în privința acelor 5 judecători care au promovat și în privința celorlalți 23, care nu au promovat exercițiul de Pre-Vetting”, a subliniat ministra Justiției.