FOTO Proteste violente în Georgia. Zeci de persoane au fost reținute și bătute de forțele de ordine
Toată noaptea, pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi, zeci de mii de cetățeni au protestat împotriva deciziei autorităților georgiene de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană până în 2028.
Împotriva manifestanților au fost folosite de mai multe ori tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Zeci de protestatari, inclusiv jurnaliști și politicieni, au fost bătuți, relatează presa locală, JamNews.
Unul dintre liderii opoziției, Elene Hoshtaria, a fost o victimă a violenței. Coaliția pentru schimbare a raportat că brațul ei a fost rupt. Nana Malashkhia, numărul unu pe lista parlamentară a acestei coaliții de opoziție, a suferit, de asemenea, o fractură de nas.
Potrivit numeroaselor relatări, poliția antirevoltă a vizat în special jurnaliștii în timpul represiunii. Guram Rogava, jurnalist și prezentator al postului de televiziune Formula TV, a fost bătut crunt; un polițist antirevoltă l-a atacat din spate în timp ce se afla cu un microfon în mână și transmitea în direct. Rogava a fost dus la clinică cu răni la cap.
Jurnalistul ediției online a Publika, Alexandre Keshelashvili, a fost, de asemenea, reținut și bătut; acesta se află la spital, probabil că i-a fost spart nasul.
Corespondentul JAMnews Yulia Kalaban a fost rănită. Ea are o tăietură la picior și a fost stropită cu piper în față, ceea ce i-a provocat o reacție alergică.
Forțele de ordine au pulverizat gaze în fața cameramanilor, în încercarea de a-i împiedica să lucreze.
Potrivit informațiilor furnizate de familie, poetul Zviad Ratiani a fost arestat. Prietenii mai spun că redactorul-șef al Forbes Georgia, Shota Digmelashvili, a fost reținut și luat de la miting.
Declarația prim-ministrului ca declanșator al protestelor
Protestele au izbucnit spontan la Tbilisi și în alte câteva orașe după ce, în seara zilei de 28 noiembrie, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a ținut o reuniune a majorității parlamentare și a echipei guvernamentale și apoi o ședință de informare la sediul Georgian Dream.
Acolo, el a anunțat că Georgia suspendă procesul de integrare în UE până în 2028.
„Am decis să nu punem problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană pe ordinea de zi până la sfârșitul anului 2028”, a declarat prim-ministrul, explicând decizia prin faptul că UE ar folosi această problemă pentru a șantaja Georgia.
Declarația lui Kobakhidze a fost precedată de o rezoluție a Parlamentului European. Aceasta a calificat alegerile parlamentare din 26 octombrie din Georgia drept fraudate. Parlamentul European a declarat că nu va recunoaște rezultatele și a cerut sancțiuni împotriva liderilor Dream-ului georgian aflat la putere.
Ce s-a întâmplat în timpul nopții de protest din Tbilisi
La început, protestatarii s-au adunat în Tbilisi în trei locuri – lângă parlament, biroul visului georgian și administrația prezidențială. La ora zece seara, zeci de mii de protestatari s-au îndreptat spre clădirea parlamentului, protestul transformându-se într-o acțiune de amploare care a durat toată noaptea.
Pe bulevardul Rustaveli au fost mobilizate forțe speciale, poliție judiciară și vehicule speciale.
Președintele georgian Salome Zurabishvili a participat personal la protest și a cerut poliției antirevoltă să nu folosească forța împotriva protestatarilor. În dimineața zilei de 29 noiembrie, Zurabishvili a scris pe pagina sa X că se bazează pe o reacție categorică din partea liderilor europeni ca răspuns la dispersarea extrem de violentă a protestului din Tbilisi.
Cu o zi înainte, ea a emis o declarație în care a numit decizia autorităților de a suspenda discuțiile cu Uniunea Europeană „ultima lor întoarcere de la Europa la Rusia”. Salome Zurabishvili i-a contactat de urgență pe ambasadorii țărilor occidentale partenere și pe reprezentanții opoziției și ai societății civile și le-a cerut să se unească și „să lupte până la capăt”. Zurabishvili s-a autointitulat în calitate de președinte „singura autoritate constituțională din țară”.
Dimineața devreme, în jurul orei 06:30, un grup mare de polițiști și polițiști antirevoltă s-au deplasat pe bulevardul Rustaveli către Piața Republicii. Pe drum, aceștia au bătut și au reținut protestatari. Există numeroase rapoarte și înregistrări video cu polițiști antirevoltă care au pătruns în farmacii și au scos protestatarii care se ascundeau acolo.
În multe cazuri, personalul farmaciei a fost cel care a înfruntat poliția antirevoltă.
Violența fizică împotriva cetățenilor a fost exercitată în principal de către poliția antirevoltă. Dar au acționat și multe persoane mascate, îmbrăcate în negru și purtând rucsacuri, fără semne de identificare pe haine.
Mass-media și activiștii pentru drepturile omului au lansat o anchetă pentru a afla ce serviciu reprezenta grupul.
Nu se știe încă câte persoane au fost arestate în total. Cel mai probabil, este vorba despre câteva zeci.