Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Curtea Constituțională: Președintele poate…

VIDEO Curtea Constituțională: Președintele poate fi demis sau suspendat, dacă refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară

Judecătorii Curții Constituționale au pronunțat dispozitivul Hotărârii pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Astfel, Înaltea Curte a precizat că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor.

Judecătorii Înaltei Curți au admis parțial sesizarea depusă de deputatul Igor Munteanu. Astfel, în sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție marja discreționară a președintelui R. Moldova la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele este obligat să desemneze canditatul înaintat de majoritate pentru funcția de premier.

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, șeful statului este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu această propunere.

În sensul articolelor 89, 91 din Constituție, în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție, care prevede: suspendarea din funcție și demiterea președintelui.

„Pentru aprecierea faptului, dacă refuzul președintelui de a desemna candidatul pentru funcția de premier propus de majoritatea parlamentară reprezintă o faptă gravă în sensul articolului 89 din Constituție, trebuie avute în vedere următoarele elemente: a) dacă prin această faptă președintele încalcă o prevedere din Constituție și/sau o hotărâre a Curții Constituționale și b) dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului pentru funcția de prim-minstru”, a precizat președinta CCM, Domnica Manole.