Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   VIDEO/ Cum ajutăm o persoană…

VIDEO Cum ajutăm o persoană care se sufocă deoarece s-a înecat cu un corp străin

Sursa: captură video https://www.facebook.com/drCraiuMihai

Medicul pediatru român Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra momentului când o persoană se poate sufoca deoarece s-a înecat cu un corp străin. Potrivit pediatrului, opt din zece persoane care au acest tip de accident sunt copii și ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.

Manevrele explicate de medic într-un filmuleț video includ 10 pași și pot fi făcute copiilor mai mari de un an și adulților.

„Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac. Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:

  1. Întrebăm cu voce tare „te-ai înecat?”
  2. Informăm pacientul că vom încerca să îl ajutăm.
  3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.
  4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri, pe spatele victimei, între omoplați.
  5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
  6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei, la jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
  7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
  8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
  9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
  10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește”