Principală  —  Blog   —   Variola maimuței: ce este și…

Variola maimuței: ce este și cum se răspândește?

Foto: Getty Images

Începând cu luna mai 2020, în mai multe țări în care variola maimuței nu este endemică au fost identificate cazuri de îmbolnăvire. Mai exact, din data de 21 mai, 92 de cazuri confirmate de laborator și 28 de cazuri suspectate de variola maimuței cu investigații în curs au fost raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 14 state membre care nu sunt endemice pentru virusul variolei maimuței. OMS anunță că studiile sunt în curs de desfășurare în țările afectate, pentru a determina sursa de infecție a fiecărui caz identificat.

Explicăm ce este variola maimuței, care sunt simptomele și tratamentul.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Care sunt tipurile variolei maimuței?

Există două tipuri de virus pentru variola maimuței, cel din Africa de Vest și cel din bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce, uneori, la boli grave la unele persoane, boala este, de regulă, autolimitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Virusul raportat în regiunea europeană este varianta vest-africană care este mortală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane.

Cum a început această epidemie recentă?

Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Cazurile sporadice de variola maimuței în țările europene în rândul călătorilor care se întorc din țările în care boala este endemică sunt binecunoscute. Cu toate acestea, multe dintre persoanele depistate în prezent în întreaga Europă nu au călătorit într-o zonă endemică. Cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. Acest lucru este neobișnuit și sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare, pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cum se răspândește?

În mod normal, variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul pătrunde în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Cu toate că variola maimuței anterior nu a fost documentată ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Astfel, variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.

Ce presupune tratamentul împotriva variolei maimuței?

Perioada de incubație a variolei maimuței este, de obicei, de la 6 la 13 zile.

Tratamentul împotriva variolei maimuței este, în principal, de susținere. Boala este, de obicei, ușoară și majoritatea celor infectați se vor recupera în câteva săptămâni, fără tratament. Simptomele dispar spontan între 14 și 21 de zile.

Există un vaccin?

În timp ce a fost aprobat un vaccin pentru prevenirea variolei maimuței, vaccinul tradițional împotriva variolei, de asemenea, oferă protecție (circa 85%). Aceste vaccinuri, însă, nu sunt disponibile pe scară largă. Țările ar putea dori să ia în considerare vaccinarea în timp util a persoanelor apropiate ca profilaxie post-expunere sau pentru anumite grupuri de lucrători din domeniul sănătății pentru vaccinarea pre-expunere.

Măsuri de precauție

Principala măsură este păstrarea igienei mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată, iar cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri adecvate de protecție personală.

Măsuri la nivel mondial

Președintele american Joe Biden a afirmat că „epidemia constituie o îngrijorare”, în timp ce Israel și Elveția au înregistrat primele cazuri în acest weekend, iar Austria a înregistrat duminică prima suspiciune de infecție.

După pandemia de COVID, apariția unei boli neobișnuite a captat atenția oamenilor din mai multe țări.

Belgia a introdus carantină de 21 de zile pentru cei care contractează variola maimuței, după ce au fost înregistrate patru infecții în această țară.

Focare ale bolii au fost confirmate de autoritățile din Statele Unite, Canada, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Franța, Italia, Suedia, Australia, Israel și Suedia.