Principală  —  Ştiri   —   Un bărbat din stânga Nistrului…

Un bărbat din stânga Nistrului este inculpat într-un dosar de introducere în Rusia a substanțelor explozibile ascunse în icoane

Sursa: ria.ru

Cetățeanul Federației Ruse Dmitrii Gratii, care potrivit autorităților ruse ar avea și cetățenia R. Moldova, este acuzat că a încercat să ducă la Moscova substanțe explozibile, pe carea le-a ascuns în icoane și alte obiecte bisericești. Acesta a fost arestat pentru două luni, scrie agenția de presă ria.ru.

Potrivit sursei citate, bărbatul a fost reținut în regiunea Pskov, la un punct de control la granița cu Letonia. O instanță din Rusia a decis ca Dmitrii Gratii să fie arestat pe 10 zile. Ulterior, măsura a fost prelungită – la două luni, fiind acuzat de „trecerea ilegală a explozibililor și a dispozitivelor explozive peste frontiera rusă de către un grup de persoane prin conspirație prealabilă”.

Presa rusă citează un act din baza de date a instanței de judecată a tribunalului regional din Pskov. Deși a doua cetățenie a bărbatului este criptată, sursa citată scrie că existența cetățeniei R. Moldova poate fi dedusă din mărturiile deținutului care a spus că a primit încărcătura în țara vecină România. De asemenea, în imaginile video publicate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) s-ar vedea mașina care avea „plăcuțe de înmatriculare neutre, eliberate pentru transportatorii internaționali în Transnistria”.

În același timp, în hotărârea judecătorească se menționează că „în prezent, forțele serviciilor operative (…) desfășoară măsuri operative și de investigație în vederea documentării activității infracționale a altor persoane implicate în circulația ilegală a dispozitivelor explozive menționate mai sus”.

Anterior, FSB a declarat că, împreună cu ofițerii vamali, a descoperit un canal de contrabandă cu explozibili de fabricație străină din Ucraina care tranzitau Uniunea Europeană către Rusia. Autoritățile ruse afirmă că încărcătura cu „27 de bombe artizanale camuflate în icoane și gata de utilizare, 70 de kilograme de explozibil plastic cu putere explozivă ridicată de producție industrială, 91 de detonatoare electrice” călătorea pe ruta Ucraina – România – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia – Rusia.