Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina refuză coridoarele umanitare propuse…

Ucraina refuză coridoarele umanitare propuse de Moscova. „Ei vor ca cetățenii noștri să meargă în Rusia. Este absurd, cinic, inacceptabil”

Viceprim-ministra Ucrainei, ministra pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereșciuk, a respins propunerea de deschidere a coridoarelor umanitare din Ucraina către Federația Rusă, calificând-o ca fiind absurdă și inacceptabilă, transmite Unian.

„Coridoare umanitare. Rusia a zădărnicit deja de două ori deschiderea lor, prin bombardarea rutelor. Și acum rușii spun că sunt gata să deschidă coridoarele, dar în direcția Federației Ruse. Adică vor ca cetățenii noștri să meargă pe teritoriul Federaţiei Ruse. Este absurd, cinic, inacceptabil”, a subliniat ea, pe canalul său de Telegram

Irina Vereșciuk a cerut întregii lumi civilizate să facă presiuni asupra Rusiei, deoarece Ucraina are nevoie de coridoare umanitare pentru a scoate civilii și străinii din teritoriile ocupate și din zonele de război.

Potrivit acesteia, partea ucraineană a primit o scrisoare de la Federația Rusă, noapte trecută, în care se propunea, „ținând cont de solicitarea personală a președintelui francez Emmanuel Macron”, declararea regimului de încetare a focului de la ora 10:00 pe 7 martie și deschiderea coridoarelor umanitare din Kiev, Harkov și Sumy, care să ajungă, în final, pe teritoriul Federației Ruse.

„Aceasta este o opțiune inacceptabilă. (…) Sper ca președintele francez Macron să înțeleagă că numele său și dorința sa sinceră de a ajuta populația civilă a Ucrainei, precum și pe cetățenii străini din China, Pakistan, India și multe alte state, sunt folosite pentru manipulări de Federația Rusă”, a subliniat ea.

Președintele Franței, Eammanuel Macron, a avut o discuție la telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, duminică, 6 martie.

Putin i-a transmis şefului statului francez că-şi „va atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”, a anunţat Palatul Elysee, la încheierea convorbirii telefonice de o oră şi 45 de minute, transmite Digi 24.