Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a desemnat o listă…

Ucraina a desemnat o listă de sancțiuni pe care UE ar trebui să le impună Rusiei: „Cele actuale nu sunt suficiente”

Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului Preşedintelui a menționat, în cadrul unui interviu cu instituția de presă ucraineană TSN, ce sancţiuni împotriva Rusiei nu au fost încă introduse şi care ar trebui instituite, informează RBC.ua

„Lucrăm cu colegii noștri din Uniunea Europeană, pentru că nivelul sancțiunilor pe care UE le-a impus la momentul actual Rusiei, nu este insuficient. Poate face mult mai mult”, afirmă șeful adjunct al Președinției ucrainene.

Zhovkva a enumerat sancțiunile care ar putea fi introduse de către Occident împotriva Federației Ruse:

– Deconectarea completă de la SWIFT. Nu doar pentru cele șapte bănci secundare care s-au aflat sub închidere, ci toate cele principale. Inclusiv Sberbank, Gazprombank (prin care Federația Rusă efectuează decontări de petrol și gaze) și altele.

– Închiderea porturilor a tuturor statelor membre UE pentru a nu primi nave cu produse rusești.

– Înghețarea și confiscarea conturilor rusești în valută din băncile europene.

– Neacordarea vizelor cetățenilor Federației Ruse și retragerea celor existente (unele țări UE au făcut deja acest lucru).

Igor Zhovkva a explicat de ce s-a referit cu precădere la băncile europene în ceea ce privește înghețarea conturilor rusești în valută.

„De ce menționez despre băncile europene? Pentru că alte state pun în aplicare sancțiuni destul de activ, de aceea ne îndreptăm eforturile în mod specific către UE. Deci, închiderea conturilor și confiscarea acestor fonduri, precum și proprietățile Rusiei în Europa”, justifică Zhovkva.