Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Tulpinile de COVID-19 existente și…

Tulpinile de COVID-19 existente și riscurile pe care le prezintă

După aproape un an, virusul SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzează boala COVID-19, a străbătut lumea și a cauzat îmbolnăvirea a peste 90 de milioane de oameni, dintre care peste două milioane au decedat. Pe măsură ce s-a adaptat la numeroasele gazde umane, virusul a suferit mutații, transformându-se în mai multe grupuri majore sau tulpini. În prezent, există opt tulpini principale ale SARS-CoV-2, dintre care trei sunt considerate a fi îngrijorătoare din cauza mutațiilor care au dus la transmisibilitate crescută și deteriorarea situației epidemiologice în zonele în care au fost depistate. Este vorba despre tulpinile: britanică, sud-africană și braziliană.

Ce este o mutație?

O mutație este o schimbare în materialul genetic al virusului. Genomul SARS-CoV-2 este un set complet de instrucțiuni genetice înscrise într-un cod care are 30 000 de „litere” (30 000 de nucleotide). Cercetătorii chinezi au făcut publică secvența materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 pe 11 ianuarie 2020. Mutația genetică este o caracteristică normală în ciclul de viață al unui virus. Atunci când un virus se multiplică în interiorul celulei infectate, se produc milioane de copii care vor infecta mai departe alte celule ale organismului gazdă și care se vor transmite de la acea persoană la alta. Deoarece acest proces se produce la o rată foarte crescută, riscul de apariție a „greșelilor” de copiere – a mutațiilor – este foarte mare. Mici mutații sunt deci, normale. Spre deosebire de alte virusuri ARN, o particularitate a noului coronavirus o reprezintă faptul că acesta dispune de un sistem de corectare a copierii (proof reading). Asta înseamnă că atunci când se replică, se face corecția copierii, ceea ce înseamnă o probabilitate mai mică de apariție a mutațiilor genetice.

Cele 3 tulpini care provoacă motive de îngrijorare

Tulpina britanică VOC 202012/01 a fost identificat pentru prima dată în sudul Marii Britanii în toamna anului 2020, devenind varianta predominantă care circulă în Marea Britanie. Se caracterizează printr-o creștere semnificativă a
transmisibilității, fapt care a provocat creșterea incidenței, a spitalizărilor și a presiunii asupra sistemul medical din Marea Britanie, începând cu a doua jumătate a lunii decembrie 2020. Studiile preliminare indică faptul că nu există dovezi clare că tulpina britanică ar fi asociată cu o severitate a infecției semnificativ diferită sau că aceasta afectează în mod disproporționat anumite grupe de vârstă decât tulpinile anterioare. Cu toate acestea, în ianuarie 2021, Marea Britanie a raportat cea mai mare mortalitate zilnică cauzată de COVID-19 de la începutul pandemiei.

Irlanda, unde la fel, a fost identificată tulpina britanică, a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri și a spitalizărilor, fapt care a crescut presiunea asupra sistemului de sănătate. Autoritățile irlandeze au fost nevoite să implementeze măsuri de crantină mai stricte pentru a normaliza situația.

Tulpina sud-africană 501Y.V2 a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud în decembrie 2020, unde este acum cea mai răspândită variantă. Rezultatele preliminare indică faptul că această tulpină ar avea o transmisibilitate crescută. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul tulpinei britanice, la etapa actuală nu este sigur dacă tulpina 501Y.V2 determină o severitate mai mare a bolii. În 19 ianuarie 2021, tulpina sud-africană a fost identificată în 10 țări din UE (Uniunea Europeană)/ SEE (Spațiul Economic European).

Tulpina braziliană P.1 a fost identificată la începutul acestui an în Brazilia și la persoane care au călătorit în Brazilia (în special în statul Amazonas) și s-au întors în Japonia și Coreea de Sud. Capitala statului Amazonas, Manaus, se confruntă în prezent cu o creștere a cazurilor de COVID-19, punând o presiune semnificativă asupra sistemului de sănătate. Potrivit Ministerului Sănătății din Brazilia, tulpina braziliană este de trei ori mai contagioasă decât tulpinile originale.

Tulpina britanică – detectată în 62% din județele României

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România, la data de 15 martie 2021, varianta britanică a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 circulă deja în 62% din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Totodată, există și câte 2 cazuri confirmate de tulpina sud-africană și braziliană.

Surse: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, reginamaria.ro, Institutul Național de Sănătate Publică România