Principală  —  Ştiri   —   Transportatorii anunță proteste: „MIDR promovează…

Transportatorii anunță proteste: „MIDR promovează o lege antieuropeană”

Imagine-simbol

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că va ieși la proteste. Transportatorii sunt împotriva inițiativei Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) privind modificarea Codului transporturilor rutiere (CTR).

Potrivit asociației, la data de 26 octombrie, transportatorii au primit de la MIDR proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere (CTR) în redacție actualizată și doar trei zile termen de prezentare a opiniilor.

Termenul acordat de MIDR este insuficient pentru întocmirea obiecțiilor transportatorilor. Proiectul are 200 de pagini, cu anexe.

Deși termenul inexplicabil de mic de trei zile expiră marți, 31 octombrie, constatăm că pentru ziua de marți acest proiect este inclus în agenda ședinței Grupului de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.

Acest fapt denotă că MIDR împreună cu Cancelaria de Stat nici nu au de gând să examineze obiecțiile transportatorilor”, se arată într-un comunicat al APOTA.

Reprezentanții APOTA consideră că proiectul elaborat și prezentat de MIDR conține prevederi care contravin principiilor legislației europene în domeniul transporturilor și angajamentelor asumate de R. Moldova de ajustare a legislației naționale la cea europeană.

Aceste derapaje de la normele europene sunt comise de MIDR pentru a crea instrumente de deposedare a transportatorilor de afaceri și de subordonare politică a domeniului transporturilor rutiere de persoane.

Prin acest proiect, de asemenea, se favorizează schemele de corupție din ANTA, se menține și se legalizează abuzurile grupării Vîlcu-Andronachi, care continuă să gestioneze majoritatea gărilor din țară, se instituie pârghii de amestec în activitatea de afaceri și obstacole a activității de transport, toate fiind incompatibile cu legislația europeană. (…)Urmăresc implementarea schemelor corupționale în domeniul transporturilor”, precizează asociația.

În următoarele zile, după consultarea transportatorilor, APOTA va anunța perioada și modul de desfășurare a protestelor împotriva inițiativei MIDR.