Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Taxele vamale pentru importul de…

Taxele vamale pentru importul de materie primă vor fi reduse

Sursa foto: https://monitorul.fisc.md/

Materia primă care nu este disponibilă pe piața internă și nu poate fi importată prin acordurile de liber schimb, va fi scutită de taxe vamale. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern, comunică Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării printr-un comunicat.

Potrivit documentului, proiectul propune operarea modificărilor pentru 48 de poziții tarifare, din care: pentru 1 poziție – taxa vamala se modifică din 75% în 15%; pentru 5 – din 15% în 5%; pentru 10 – din 5% în 0%; pentru 13 poziții – din 10% în 0%; pentru 1 – din 15% în 0%; pentru 1 – din 5,5% în 5,2%; pentru 1 – din 6,5% în 5%; pentru 3 poziții tarifare taxa vamală se modifică din 6,5% în 0%; pentru 3 – din 1% în 0%; pentru 2 –  din 8% în 0%; și pentru 4 se prevede operarea modificărilor de ordin tehnic.

subiect-11-nu-955-mded-2023 by Ziarul de Gardă on Scribd


Inițiativa legislativă are drept scop asigurarea condițiilor favorabile de activitate pentru producătorii autohtoni și crearea unui climat investițional prielnic în R. Moldova.

„Aceste modificări vor contribui la crearea unor condiții mai avantajoase pentru procurarea materiei prime, fără taxe vamale și la diminuarea costurilor de producție. Mai mult, modificările vor conduce la deschiderea unor pieţe alternative, reducerea riscului dependenței de o singură piață de aprovizionare și sporirea dezvoltării industriei de prelucrare”, se explică în comunicat.

Totodată, proiectul va asigura respectarea angajamentelor R. Moldova în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, privind plafoanele tarifare stabilite la import.