Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Suedia a suplimentat cu 800…

Suedia a suplimentat cu 800 000 de dolari proiectul „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”

Sursa foto: PNUD

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, și reprezentanta rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în R. Moldova (PNUD), Daniela Gasparikova, au semnat pe 18 decembrie un acord, prin care se extinde perioada de implementare a proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” până la finele anului 2024, iar bugetul pentru acesta este suplimentat cu 800 000 dolari, potrivit unui comunicat al PNUD.

Astfel, se urmărește digitalizarea sistemului de expertiză judiciară din R. Moldova, fiind dezvoltat un e-sistem de gestionare a dosarelor, care să contribuie la eficientizarea lucrului personalului din cadrul instituțiilor de expertiză judiciară, precum și centralizarea tuturor datelor și informațiilor referitoare la dosarele de expertiză judiciară într-o bază de date unică.

Instituțiile de expertiză judiciară beneficiare ale proiectului vor fi sprijinite în parcursul lor de extindere a domeniilor în care sunt aplicate metode aliniate la standardele ISO. Un domeniu nou care va fi explorat va fi elaborarea expertizelor de mediu în R. Moldova.

„Suedia este dedicată să sprijine eforturile Guvernului Republicii Moldova în fortificarea capacităților instituțiilor de expertiză judiciară, în sprijinirea transformării digitale a Ministerului Justiției și a agențiilor sale și, nu în ultimul rând, consolidarea eficienței și a accesului la justiție pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru populația vulnerabilă”, a afirmat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.

Proiectul „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” va desfășura activități de informare și promovare a reformelor din justiție, facilitând discuții cu actorii din justiție de la nivel central și local asupra Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025 etc.