„Zău, nu știu cum pot fi eliminate din circuit pomenile electorale…”
Până la 5 noiembrie, ziua desfășurării alegerilor locale, au rămas circa două luni. Cu această ocazie am discutat cu mai multe persoane despre încrederea pe care o au în autoritățile locale, despre faptele care-i fac pe alegători să-și piardă încrederea în alegeri și în autorități.
Tudor Roșca, funcționar public, Mândrești, raionul Telenești: „Un candidat cu promisiuni modeste, de regulă, nu ajunge la guvernare”
Cauza neîncrederii cetățeanului în alegeri și în autorități în general ar fi cultura politică joasă ori chiar lipsa acesteia. Mai țineți minte făgăduința lui Serafim Urechean (ex-primar al capitalei și ex-deputat, n.r.) care făgăduia 300 de euro pensie? Deși lumea cu discernământ știa prea bine că o asemenea pensie nu este reală! Cu regret, un candidat cu promisiuni modeste, de regulă, nu ajunge la guvernare. Cei cu planuri fantasmagorice au însă lumină verde, după care apare și marea dezamăgire. Avem de-a face cu un pesimism bolnăvicios, deși moldoveanul care muncește, are de toate și trăiește bine ar trebui să fie vulcan de optimism.
Boris Ursu, întreprinzător, Telenești: „Clasa politică n-a fost niciodată consecventă”
Lumea n-a avut și nu are încredere în alegeri, dar și în autorități în general, din motivul inconsecvenței elitelor politice, nedorinței acestora de a se gândi la bunăstarea poporului. Traseismul politic și crearea unor structuri obscure derutează electoratul. Prea bine știm că din dorința lui Plahotniuc a apărut Partidul „Șor”, care preconiza să ia 30% din voturi, alte 40% trebuia să le ia PDM, astfel ca aceștia să-și asigure o majoritate comodă, dar Blocul ACUM a dejucat, cel puțin pentru o perioadă de timp, planurile acestora. Dar, traseismul, cumpărarea de voturi au continuat. Apropo, de la guvernarea PCRM încoace, s-a statornicit ideea că poți face bani fără neapărat să muncești. Apariția pomenilor electorale, care până la alegerile locale trecute a atins proporții inimaginabile, este și el un factor. Imaginați-vă raionul Orhei, unul din cele mai mari în țară, unde în 29 din 38 de primării au venit primari care nici nu-și cunoșteau deloc electoratul. Lumea de acolo glumește că mulți dintre ei au venit în primăriile care urmau să le conducă cu mașina, fiind dirijați prin GPS. Dacă e vorba de neîncrederea față de autorități și alegeri, trebuie să conștientizăm rolul nefast al unor televiziuni așa-zise independente care aduc în fața ecranelor doar experți din partidele falite, care apar doar cu un singur scop – să rupă electoratul de la partidele cu potențial.
Nina Cibotari, proprietară de salon floristic la Sângerei: „Experiența proastă adusă din afara raionului dezgustă electoratul”
Mai întâi, trebuie să ne determinăm cum trebuie să lucreze un APL de gradele I și II. Așadar, odată veniți în organul reprezentativ, aleșii trebuie mai întâi să lepede dincolo de ușa primăriei pancartele și lozincile, să se determine cu majoritatea, să-și armonizeze platformele electorale, să se determine cu prioritățile și să se apuce de muncă. Mare noroc are comunitatea care a ales un primar gospodar și consilieri pe măsura acestuia care formează majoritatea. Și mai mare noroc are când în APL sunt femei. Și dimpotrivă, vai de steaua celor aleși care au adus în consiliu vreun fost parlamentar ori consilier municipal care crede că aceeași calapoade de politică trebuie neapărat inoculate în provincie, astfel scapi în consiliu un virus al distrugerii, unde traseismul devine o normă, unde în loc să muncească, conducerea raionului nu iese din procese judiciare interminabile – unii luptă pentru restabilirea în funcție, alții – pentru eliminarea completă a celor eliberați din funcție.
Ba mai mult decât atât, în anul trecut, pe rețelele de socializare s-au făcut văzute atacuri vehemente asupra unor aleși locali, apropo, din partea unor foști colegi de partid, situație care i-a dezgustat la sigur pe cetățeni. Bineînțeles, aceasta nu face bine alegătorului care vede „pe viu” că aleșii nu inspiră încredere. Dezamăgirea acestuia se mai amplifică, or nu-l poți elimina cu una cu două, fiindcă niciodată în R. Moldova procedura de revocare a alesului nu a reușit. Acum, cetățeanul se întreabă, ce rost are activitatea unui asemenea consiliu, dacă tot aburul în loc să meargă la cilindri se duce doar în sirenă?! Îngrijorarea alegătorului e vădită și din motivul că contribuabili fiind, suntem interesați în însușirea rațională a banilor publici. Bine ar fi chiar și la nivel local, mai ales pe rețelele de socializare, să se prezinte dovada integrității candidaților, precum o face înainte de alegerile locale Avigdor Liberman, un om politic israelian cu rădăcini basarabene, astfel ca lumea să-și știe candidatul din timp.
Tatiana Sârbu, asistentă medicală, Verejeni, raionul Telenești: „Trebuie de muncit, nu de ținut cetățeanul în permanentă fascinație”
Am un statut neobișnuit în comunitate, sunt mama edilului satului, de aceea vă pot spune cum trebuie să fie un primar ca acesta să fie acceptat de săteni, să se mențină măcar două mandate, termen apreciat de săteni precum unul onorabil. Or, sunt încă bine-mersi specialiști buni în agricultură, președinți de gospodărie care, peste ani nu au mai fost aleși, fiindcă nu întrunesc în opinia satului calitățile necesare. Satului îi convine un primar cu un program clar și realist pentru perioada mandatului, ca instituția să muncească tot așa de eficace chiar și dacă edilul este în deplasare pentru o lună și mai mult. Bineînțeles, trebuie de muncit, nu de ținut comunitatea în permanentă fascinație. Satul vrea rezultate, dacă nu lunar, apoi măcar trimestrial. Partea cea bună e că spiritul participativ e intrat în tradiție de acum 20 de ani, deci e mai lesne să organizezi contribuții și colecte de bani, clăci pentru reparații de drumuri, extindere conducte de gaze și apă etc. Satul nu acceptă aroganța, grosolănia, neatenția față de om și mai ales, neglijența față de bătrâni și copii. Nu adoră nici mandatele prea lungi, de atâta suntem orientați spre un termen mai scurt, dar neapărat eficient. Or, au pățit-o nu doar primari, dar și președinți de țară, cancelari, când lumea s-a săturat să vadă ani la rând pe una și aceeași persoană.
Ion Perciun, arhitect, ex-consilier raional Rezina: „Acu zău, nu știu cum pot fi eliminate din circuit pomenile electorale”
De atâta lumea își pierde încrederea în alegeri, fiindcă în APL se perindă de-a lungul timpului unele și aceleași persoane, cu aceleași metode de lucru, aceleași metehne care plictisesc electoratul. Închipuiți-vă că acasă soția vă servește mâncarea cu același sos ani la rând! Între timp, lumea mai citește presa și rețelele de socializare, vede sclipiri de bune practici pe ici-colo, astfel, alegătorul e tentat să afle de ce acolo se muncește, dar aici – nu. Adică, lumea nu vede în APL lume tânără și purtătoare de energie creatoare, să vorbească limbi străine etc. Ba mai mult decât atât, nu este continuitate în activitate. Un jurnalist de la revista „Cuvântul” îmi povestea că la scrierea unei monografii despre satul pe care-l conducea un primar numai ce ales, acesta a dispus să fie eliminată orice amintire despre activitatea economică dar și realizările în primărie a predecesorul său.
Un rol nefast asupra conștientului alegătorului l-a avut și cumpărarea electoratului, delincvență nepedepsită în condițiile statului capturat. În genere, procedura de anulare a alegerilor este una anevoioasă și nu întotdeauna reușită pentru cei interesați. Cunosc cum s-a cumpărat alegătorul la Jora de Mijloc când Marina Tauber a câștigat primăria de acolo cu bani și pomeni în văzul camerelor video, dar nu i-a oprit nimeni. Dimpotrivă, la Peresecina, la alegerile locale trecute, a intervenit populația locală care a fugărit agitatoarele șoriste, adică, sătenii au decis să-și facă singuri ordine în satul lor. Acu zău, nu știu cum pot fi eliminate din circuit pomenile electorale, posibil doar dacă poliția specială ar interveni în forță. Acestea sunt cele mai mari amenințări că alegerile locale ar putea fi compromise.