Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Votat în primă lectură. Produsele…

Votat în primă lectură. Produsele electrocasnice vor fi însoțite de etichete energetice informaționale

Sursa foto: parlament.md

Etichetele energetice atașate produselor electrocasnice vor conține informații despre eficiența și impactul lor energetic. Acest proiect le lege a fost votat în primă lectură, la ședința de joi, 7 septembrie, a Parlamentului.  Proiectul a fost susținut de 61 de deputați.

Etichetele energetice atașate fiecărui produs electrocasnic vor conține informații despre acesta, cum ar fi despre eficiența energetică, consumul de energie sau de alte resurse, pentru a ajuta consumatorii să aleagă produsele cât mai eficient, cu scopul de a reduce consumul de energie. Fiecare produs electrocasnic va fi etichetat, online sau din magazine.

Autoritatea administrativă responsabilă pentru monitorizarea aplicării acestui proiect de lege și respectarea acestuia de către furnizori este Inspectoratul de Stat pentru supravegherea produselor nealimentare și protecția consumatorilor.

„Eticheta energetică se aplică în toate statele UE și are același format în toate limbile Uniunii Europene. După adoptare, în termen de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul va aduce în concordanță legislația Republicii Moldova cu acest document”, menționează într-un comunicat, Parlamentul R. Moldova.

Un sistem de clasificare a produselor electrocasnice a fost implementat începând cu anul 2022, după standardele europene. Sistemul constă în înlocuirea clasificării energetice de la A+++ la D cu utilizarea unei clase mai simple, de la A la G, A reprezentând cel mai redus consum de energie electrică, iar G cel mai mare consum de energie.