Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Votat în lectura finală: Serviciile…

Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege prin care serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate.

Documentul răspunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta a fost elaborat de un grup de deputați, membri ai Comisiei protecție socială, sănătate și familie, reprezentanți ai diferitelor fracțiuni parlamentare.

Autorii argumentează că dreptul la îngrijirile paliative trebuie să facă parte din minimul asigurării medicale gratuite acordat în limita mijloacelor financiare ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, se propune instituirea, în cadrul programelor de cheltuieli ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, a unui subprogram distinct pentru îngrijirile paliative.

Concomitent, pentru a asigura valoarea și importanța serviciilor de îngrijiri paliative în sistemul de sănătate, a apăra dreptul adultului, copilului și familiei la servicii de îngrijiri paliative de calitate, se propune aprobarea de către Guvern a Nomenclatorului serviciilor de îngrijiri paliative, a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor de îngrijiri paliative și a Standardelor minime de calitate pentru serviciile de îngrijiri paliative.

În cele din urmă, proiectul de lege vine în susținerea plenară a acțiunilor novatoare de consolidare a îngrijirilor paliative în Republica Moldova.  

Conform definiției OMS, „Îngrijirea paliativă” este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala amenințătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi a altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale.